Az elmúlt 50 év során

Csaknem ötödével zsugorodtak a kínai gleccserek

Az elmúlt bő öt évtizedben összesen 7600 négyzetkilométernyit zsugorodtak a Kína területén található gleccserek, ez a teljes terület 18 százalékos csökkenését jelenti.

2014.12.15 23:30MTI

Gyorsuló ütemben veszítenek területükből a kínai gleccserek, s a folyamat hosszú távon a kelet-ázsiai ország folyóira is hatással lehet.

Az elmúlt bő öt évtizedben összesen 7600 négyzetkilométernyit zsugorodtak a Kína területén található gleccserek, ez a teljes terület 18 százalékos csökkenését jelenti - közölte a Kínai Tudományos Akadémia a témáról szóló legfrissebb tanulmányában. Az 1950-es évek óta évente átlagosan 243,7 négyzetkilométernyi gleccserjég olvadt el. A Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület Altáj-hegységben például a jég 37,2 százaléka, a Tibeti Autonóm Régió Gangdise-hegységben 32,7 százaléka tűnt el az elmúlt fél évszázadban. Leggyorsabb az olvadás a Himalája-hegység déli és nyugati részén, itt évente 2,2 százalékkal kevesebb a gleccserek jege.

Az ország nyugati régióiban összesen 48 571 gleccsert számoltak össze a tudósok, először frissítve a 2002-ben publikált adatokat. A mostani kutatás során a szakértők a legújabb technológiákat is segítségül hívták, így például távoli érzékelős adatgyűjtést is végeztek.

Bár a tanulmány az okokat nem említi, a korábbi kutatások egyértelműen a globális felmelegedés kiváltotta hőmérsékletemelkedést jelölik meg a jelenség okozójaként. Ahogyan arra egy május végi, szintén a Tudományos Akadémia által jegyzett jelentés rámutat, a magas régiókban fekvő kutatóállomások 80 százalékán jegyezték fel az elmúlt 30 évben a Celsius-fokok növekedését, de nemcsak Kínát, a teljes ázsiai régiót érinti a probléma.

Liu Si-jin, a mostani, friss kutatás vezetője a kínai sajtóban a jelenség hosszú távú negatív hatását hangsúlyozta. Bár a gleccserjég olvadása kezdetekben a folyók vizének felduzzadását eredményezi, a jég teljes eltűnése a folyók apadását, szezonálissá válását hozhatja magával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.