Haltani

Az év hala: élen a kecsege, nyomában a galóca

Karácsony közeledtével megnő az érdeklődés halaink iránt. Fókuszában az ünnepi asztalra kerülő halak állnak, de sokan követik figyelemmel az Év Hala megválasztását célzó közönségszavazást is.

2014.12.14 20:30ma.hu
Egy Dunából fogott galóca visszahelyezése (Bézsenyi Zsolt felvétele, haltanitarsasag.hu)

A Magyar Haltani Társaság honlapján zajló versenyben jelenleg nagy előnnyel vezet a kecsege, de a ragadozóhalak kedvelői még remélik, hogy a galóca megszoríthatja. Mellettük harmadik jelöltként a vágódurbincs verseng a kitüntető címért, de már kevés eséllyel ‒ adott helyzetjelentést Harka Ákos, a társaság elnöke.

Az ősi vonásokat mutató, porcos belső vázú kecsege ma még többfelé megtalálható közepes és nagyobb folyóvizeinkben. Állománya azonban egyre csökken, ezért 2014-ben kikerült a fogható fajok köréből, kifogott példányait vissza kell engedni. Ez utóbbi előírás érvényes a vágódurbincsra is, amely korábban egyaránt gyakori volt folyó- és állóvizeinkben, ám az utóbbi évtizedekben ugyancsak vészesen megfogyatkozott.

A világ legnagyobb termetű pisztrángféléjeként számon tartott galóca őshonos és bennszülött faja a Duna vízrendszerének. Különleges természeti értékünk, ezért 1996-tól fokozottan védett. Igazi nagyragadozó, melynek rekordot jelentő 34 kilogrammos példányát 1951- ben fogták a Felső-Tiszába torkolló Visóból. Hasonló méretű fajtársaiban már nem reménykedhetünk, de 6 kg fölötti példányai olykor még ma is előkerülnek a Duna-Tisza vízhálózatához tartozó folyók hegylábi szakaszain.

A Magyar Haltani Társaság honlapján az év utolsó napjáig lehet választani a jelöltek közül, eredményhirdetés 2015. január 1-jén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.