Araknofóbiások rémálma

Lenyűgöző és undorító felvétel: vedlik a tarantula

Némely állat testének növekedésével kénytelen levedleni korábbi "ruháját" - erről készült látványos videó, melyen egy tarantula megújulását lehet megfigyelni.

2014.12.11 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A madárpókok, más ízeltlábúakhoz hasonlóan, időszakosan levedlik külső kutikulájukat (exoskeleton). Egy vedlés a pók korától és a külső körülményektől függően fél órától több óráig is eltarthat. Minden vedléssel fajra jellemző, kisebb-nagyobb szín- és mintázatváltozáson is átesik az állat, és szőrzete is dúsul.

A kifejlett (adult) kort kb. a 10-12. vedlésüknél (átlagosan 2 év) érik el, de ez a szám sok esetben több is lehet, és ivartól is függhet. A kispókok fajtól függően 1-2-3 havonta vedlenek, ami az adult korhoz közeledve 4-5-6 hónapra nő. A hím állatok kifejlettségük után már nem vedlenek. A nőstények adult korukban általában évente vedlenek, és a vedlésekkel kismértékben testtérfogatuk is nő. (forrás: Wikipedia)

Ezt a folyamatot örökítették meg mesterséges körülmények között: a mintegy tíz órán keresztül lezajlott vedlést több százszorosára gyorsítva lehet megtekinteni, ami így alig pár perc alatt végbemegy. Nézze csak!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.