Segítségre szoruló méhek

Európa növényi élelmiszerének 80 százaléka veszélyben van

Növényi eredetű ennivalónk megdöbbentően nagy részét a "láthatatlan" munkásoknak, a beporzást végző apró rovarok kolóniáinak köszönhetjük. De még meddig?

2014.12.11 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Walacea

Pár héten belül sokunknak engedni kell majd az övén: hamarosan itt a karácsony, a féktelen zabálások, a kalóriatúltengések időszaka. Halászlé, töltött szárnyasok, forralt bor, mézes puszedli, szaloncukrok és még sorolhatnánk - amilyen gazdag a karácsonyi menü, legalább annyira hizlaló is. Mindezt azonban nem élvezhetnénk az olyan rovarok nélkül, mint a méhek.

A fentiek közül nagyon kevés étel kerülhetne változatlan formában asztalunkra, ha nem tennék "csendben" dolgukat a beporzással (is) foglalkozó ízeltlábúak. Sokan nem is vagyunk tisztában azzal, hogy nem csak a reggeli teába kerülő mézet köszönhetjük nekik, de például számos gyümölcsünk (mint a cseresznye vagy a barack) sem teremne porzórovarok hiányában. A forralt borok fűszerei, a töltelékek vagy a mártások szinte mindegyike tartalmaz olyan összetevőt, melyek létrejöttéhez a rovarok aktív közreműködésére van szüksége az emberiségnek.

A fenti infografikán jól nyomon követhető, hogy mennyire is függünk ezektől a parányi, gyakran lenézett vagy figyelembe sem vett állatoktól. Pedig Európa haszonnövény-világának mintegy 80 százalékáért felelnek, világított rá egy bristoli kutatás, számos gyümölcs és zöldség beporzását végzik a tavaszi, kora nyári időszakban. Igazán sajnálatos, hogy egyes fajainak létszáma csökkenőben van, hiszen ez nem csak a biológiai változatosságot veszélyezteti, de a rájuk alapuló növénytermesztést is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.