200 méter magasan

Majdnem légikatasztrófát okozott a drón!

Ön reptetne hobbihelikoptert egy repülőtér közelében? Nem? Mégis, vannak olyan korlátoltak, akik képtelenek felismerni, mekkora veszéllyel járhat hobbijuk, ha nem tartják be a szabályokat...

2014.12.10 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Adrian Pingstone, Wikimedia Commons

Nem sokkal a májusi amerikai esetet követően, idén július végén a briteknél is igen közel járt ahhoz a légiközlekedés, hogy elkönyvelhesse az első, drón által előidézett légikatasztrófát. Egy Airbus 320 készült leszállni a londoni Heathrow repülőtérre, amikor a gép pilótája észrevette a drón a közelükben, alig 200 méteres magasságon.

Szerencsére nem történt baleset, de a brit Polgári Légiközlekedési Hatóság A-osztályúnak minősítette a történteket, ami az összeütközés súlyos kockázatát jelenti. Az esetnek azonban van pozitív olvasata is: a drónok használatának egyelőre nem túl részletesen megalkotott szabályait anélkül lehet módosítani, hogy ahhoz egy katasztrófára lett volna szükség.

Nagy-Britanniában a 20 kilogrammnál könnyebb drónok csak 122 méteres magasságig repülhetnek, illetve ki vannak tiltva a repülőterek közeléből és a kereskedelmi légiközlekedés útvonalairól. De maga a szabály hiába létezik, ha az emberek nincsenek tisztában a korlátozással (igaz, a józan paraszti ész akkor is működhetne). Jól illusztrálja ezt az amerikai helyzet, ahol már pár éve életbe léptek hasonló korlátozások, mégis, sok drónrajongó nem tartja be őket.

De milyen bajt okozhatna egy kicsike drón egy hatalmas utasszállítónak? Nos, pusztán azzal, hogy ütköznek, gyakorlatilag semmilyet, a géptörzsnek el kell viselnie az ilyen, relatíve alacsony sebességű fizikai kontaktust. Ugyanakkor, ha a drón a sugárhajtóműbe keveredik, akkor azt könnyen tönkreteheti, hasonlóan ahhoz, mintha egy madár repülne bele. Noha egy hajtómű kiesése még nem jelent automatikusan katasztrófát, tény, hogy ilyenkor a legtöbb esetben kényszerleszállást kell végrehajtani a pilótának, emberéleteket és a repülőgépet is kockázatva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.