Afrikai siker

Elpusztulhat Afrika egyik állama?

Egy kis szigetcsoport az Atlanti-óceánban komoly veszélyben van, de szerencsére műhold segítségével előrejelezhetővé vált, mikor törhet ki a szárazföldet létrehozó, mélyben szunnyadó vulkán.

2014.12.10 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: ESA

Az Atlanti-óceánban található Zöld-foki szigetek lakóinak egy része már november vége óta bizonytalanságban éli életét: a szigeteket alkotó vulkán aktivizálta magát. November 23-án még egy kitöréssel is "megörvendeztette" a Fogo szigetén tartózkodókat.

Európai kutatók viszont kapva kaptak az alkalmon, és bevetették az Európai Űrkutatási Hivatal Sentinel-1A nevű műholdját. A szonda segítségével nyomon lehetett követni a talajban bekövetkező deformálódások mintázatát. A kitörés előtt és utána készített képek és a radarjelek segítségével figyelemmel követhető a magma útja. Sőt, még az ott élők is riaszthatók, mielőtt a kitörések komolyabb pusztítást végeznének emberi életben vagy ingatlantulajdonban.

Túl a Kanári-szigeteken
A Zöld-foki Köztársaság egy szigetállam, Afrika legnyugatibb pontjától - a Zöld-foktól - néhány száz kilométerre nyugatra, az Atlanti-óceánban. A portugál eredetű név a tengerbe nyúló foknak egykor buja növényzetére emlékeztet. Portugália gyarmata volt, 1975-ben nyerte el függetlenségét.

A szigetcsoport 10 nagyobb szigete közül 9 lakott, míg 5 kisebb szigete lakatlan. A szigetek vulkanikus eredetűek. Ásványkincsekben szegény ország. A trópusi szavanna éghajlaton kávét, cukornádat, dohányt, banánt termesztenek. Fontos megélhetési forrás a halászat és a halfeldolgozás. Az Európa és Dél-Amerika között közlekedő hajók üzemanyag-felvevő helye, valamint a tengeralatti kábelek gyűjtő- és elosztóközpontja. A Portugál Nyelvű Országok Közössége (CPLP) nevű nemzetközi szervezet egyik alapító tagja. (forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.