A lebegő tűzgömb

Olvadt fém az űrállomáson

Félelmetes, de hasznos tudás lehet ez az emberiségnek, feltéve, ha nem gyújtják fel vele az egész ISS-t.

2014.12.10 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: German Aerospace Center

Egészen furcsa kísérletezés zajlott nemrég a Nemzetközi Űrállomáson; a mikrogravitációs környezetet egy eddig szokatlan kérdés megválaszolására "vetették be". Kutatók feljuttattak egy elektromágneses módszerrel lebegtető eszközt, mellyel bármilyen, a mágnesességre reagáló anyagot fel lehet emelni a talajról.

Ezúttal azonban nem kanalat vagy hasonló, bűvésztrükknek beillő mutatványt hajtottak végre az eszközzel, hanem olvadásig melegített fémet "úsztattak meg" a levegőben. A gömb formát felvevő olvadt fém igen látványos módon lebegett az eszközben, amint az a fenti képen is látszik.

De miért hajtották végre ezt a veszélyes kísérletet az ISS-en? Nos, arra keresték a választ, hogy miként hűl le az olvadt fém abban az esetben, ha semmilyen öntőforma nem korlátozza, és még a gravitációs hatással sem kell megküzdeni (illetve csak egészen apró mértékben). Ezzel a tudással talán újra lehet éleszteni az ősi fémmegmunkálási technikákat, melyek közül számos az idő homályába veszett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.