Természet a technika ellen

Madarakkal a drónok ellen?

Együtt tudnak-e élni a ragadozómadarak a legújabb emberi hobbival? Különösen a sólymok jelentenek veszélyt a drónokra, ami ellen azért szerencsére lehet tenni.

2014.12.08 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Veszélyeztetik a madárvilágot az autonóm, vagy távolról irányított égi eszközök, állítják egybefüggően az amerikai természetvédelmi területeket őrzők. Ennek nyomán májusban a Yosemite Nemzeti Parkból már ki is tiltották a repülő szerkezeteket, melyek "negatív hatást gyakoroltak a használatuk helyszínén található állatvilágra, különösen a sziklafalban fészkelő vándorsólymokra".

A madarak oktatás nélkül (is) hajlamosak megtámadni a drónokat, amint arra az alábbi, lenyűgöző videó is példát szolgáltat:



Szerencsére ebből a csatából a keselyű került ki győztesként: miután megtámadta a drónt, és rájött, hogy az nem zsákmányállata, sérülés nélkül el tudott repülni a helyszínről. Nem így a repülő szerkezet, ami a csapás következtében földre kényszerült.

Nem minden incidens zárul azonban hasonló eredménnyel - a rotorok könnyen megsérthetik a jelenséggel szemben teljesen tájékozatlan (ragadozó)madarakat, akiknek egy ilyen behatás könnyen a végzetet is jelentheti. Éppen ezért lenne fontos képezni legalább az emberi felügyelet alatt álló szárnyasokat, hogy valamennyire hozzászokjanak a drónokhoz.

Különösen a sólymokat fenyegeti a veszély, hiszen ezek a madarak nem csak nagyon veszélyesek, de kifejezetten ideges jószágok, hajlamosak nekitámadni a távirányítású, velük összemérhető méretű légi járműveknek. Szerencsére jól idomíthatók, így képzőiknek hamarosan újabb fejezettel gyarapodhat az átadandó tananyag. A sólymokat egyébként is hozzászoktatják olyan, számára idegen tárgyakhoz, mint egy sárkányrepülő vagy léggömb, így talán a drón sem lesz leküzdhetetlen kihívás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.