600 volt

Távirányítja áldozatait az angolna

Az közismert, hogy az angolna elektromos kisüléssel bénítja meg áldozatait, ám most az is kiderült, hogy zsákmányhalait még távolról irányítani is képes.

2014.12.07 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Youtube

Az angolna akár 600 voltos feszültséget is képes előállítani, hogy megbénítsa áldozatát. A hal vadászstílusának jobb megismerése érdekében a Vanderbilt Egyetem szakértője, Kenneth Catania több kísérletet is végzett egy nagy akvárium, és az abba szerelt érzékelők segítségével. Amikor az akváriumban tartózkodó elektromos angolna (Electrophorus electricus) számára ínycsiklandó halakat és férgeket helyezett a vízbe, az amazonasi ragadozó azonnal lecsapott rájuk: elektromos impulzusokkal bénította meg őket. A halak és férgek nem mozogtak tovább, az elektromosság annyira letaglózta őket, hogy egy helyben lebegve várták a halált.



Catania nagysebességű videorögzítő rendszerrel vizsgálta a fenti eseményt, melynek során kiderült, hogy az angolna nagyfeszültségű impulzusok nagyfrekvenciás "sortűzét" zúdította áldozatára, 15 milliszekundummal azelőtt, hogy lecsapott volna rá. Ennek köszönhetően alig 3 milliszekundum alatt ütötte ki zsákmányát, melyek izmait teljes mértékben uralta bénító erejével. Mindazonáltal ez önmagában még nem jelentené automatikusan a halak végét: amennyiben az angolna nem csap le a lebénított kopoltyúsokra, azok rövid idő alatt visszanyerik mozgáskészségüket, és eliszkolhatnak.

"Van néhány barátom a rendőrségen, így tudom, hogyan működnek a Taser-eszközök [elektromos sokkolók - a szerk.]." - mondta Catania - "Megdöbbentett az angolna és a Taser közötti hasonlóság. Utóbbi 19 nagyfeszültségű impulzust bocsát ki másodpercenként, míg az elektromos angolna 400 impulzusra képes ezen idő alatt."

Az elektromos kisülések révén az angolna az áldozat motoros idegrendszerét bénítja meg, amely a zsákmány izmainak mozgatásáért felel, vagyis nem közvetlenül, hanem áttételesen veszi át az ellenőrzést az izmok felett.

Említést érdemel, hogy az amazonasi vízi ragadozó nem csak akkor veti be elektromos fegyverét, ha bemérte áldozatát - néha a kövek, növények közé elbújt halakat is "kiugrasztja a bokorból". Ismétlődően, milliszekundumos időtartamokig két-három rövid kisülést produkál, ami a közelében levő halak izmait rángásra készteti. Amint ezek a rángások elárulják a rejtőzködő prédát, az angolna teljes letámadásba megy át, a fent már ismertetett módon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.