Le a tehenekkel!

Hús- és tejfüggésünkkel tesszük tönkre a Földet

Mit szólna egy bolognai spagettihez, reszelt sajttal jó alaposan megszórva? És azt tudta, hogy ennek elfogyasztásával hozzájárult a Föld klímaváltozásához?

2014.12.05 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr

Nem csak a közlekedés vagy a szénerőművek által kibocsátott gázok miatt növekszik az üvegházhatás bolygónkon, de a húsuk és tejük miatt tartott állatok metángáz-felszabadítása is gyorsítja a folyamatot. Ahogy a tehenek emésztenek, metánt eregetnek a légkörbe, ami a széndioxidnál jóval hatékonyabban képes előidézni a nem kívánt környezeti jelenséget. Egy, nemrég megjelent kutatás (Livestock - Climate Change's Forgotten Sector) szerint az emberek jelentős része lebecsüli a problémát. Pedig nem kellene: az állatok okozta hatás nagyobb mértékű, mint a közlekedés jelentette terhelés.

A teljes kibocsátás 14,5 százalékért felelnek kérődző barmaink. Vagyis, ha hirtelen minden marhát levágnánk, lemondanánk a hús- és tejfogyasztásról, jelentős lépést tehetnénk afelé, hogy megállítsuk, vagy legalább 2 Celsius fok alatt tartsuk a globális felmelegedést. A teljes közlekedés - beleértve a vasúti, vízi és légi járműveket is - egyébként ennél kisebb arányban bocsátja ki az üvegházhatást okozó gázokat.

Noha a mezőgazdasági szakemberek már évek óta felismerték a jelenséget, és tesznek is ellene - például olyan állatnemesítési projektekkel, melyek csökkentik a tehenek metánkibocsátásának mértékét -, sajnos egyelőre szélmalomharcot vívnak. Hiába fogják vissza az állatok egyenkénti "eregetését", ha a világ húsok és tejtermékek iránti kereslete folyamatosan növekszik, amivel az állatállomány gyarapodása is felfelé ível. 2050-re a húsfogyasztás várhatóan 76 százalékkal emelkedik majd, miközben a gabonák iránti igény "mindössze" 40 százalékkal nő.

A problémával csak akkor lehet szembeszállni, ha az emberek felismerik: már étkezési szokásaik is kihatnak a bolygó klímájára. Ne feledjük, több mint 7 milliárd társunk él a Földön, így hatalmas befolyásoló tényezőt jelentünk planétánk környezeti változásaira. Mindezzel nem azt akarjuk sugallni, hogy a vegetarianizmus az üdvözítő cél, de ha sikerülne visszafogni a hús- és tej(termék)fogyasztást egy kicsit, akkor máris tettünk valamit azért, hogy gyerekeinkre és unokáinkra élhető bolygót hagyjunk örökségül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.