A titok a belekben rejlik

Miért nem fertőződnek meg a dögevők?

Nincsen jó híre a keselyűnek, pedig nagyon is hasznos állat: eltünteti a dögöt, elejét véve a fertőzéseknek. De vajon ő maga hogyan képes ellenállni a kórokozóknak?

2014.11.28 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikimedia

A választ az Aarhusi Egyetemen dolgozó Lars Hestbjerg Hansen professzor adta meg: csapatával megvizsgálta a különösen sikeres dögevő madarat, és kiderítette, hogy a bélbaktériumok miatt annyira ellenálló a dögök jelentette fertőzésveszéllyel szemben. Márpedig utóbbit nagyon komolyan kell venni, elég csak a középkori csaták után temetetlenül maradt halottakra gondolni, "akik" gyakran robbantottak ki még a korábbi öldöklésnél is pusztítóbb járványt.

Nem csak a napsütés és a rohadás beindulása jelent fenyegetést az elhullott állatok esetében. A keselyű nem válogatós, a dögök minden, számára ehető részét igyekszik elfogyasztani, beleértve az ürülékkel szennyezett "területeket" is. Ez pedig igen durva fertőzésveszélyt jelentene minden más, erre fel nem készült élőlény számára.

Annak kiderítésére, hogy miként képesek mégis életben maradni, sőt, gyakorlatilag folyamatosan döghúson élni ezek az állatok, Hansen professzor csapatával ötven amerikai dögkeselyű DNS-pofilját alkotta meg az arcukról és beleikből gyűjtött baktériumközösségek alapján. Rájöttek, hogy míg a madarak arcán 528-féle különböző mikroorganizmus hemzsegett, addig a beleikben már csupán 76 élte túl a madáron keresztüli "utazást". Ugyanakkor ezek között a más élőlények között igencsak patogénnek számító clostridiumok és fusobaktériumok domináltak.

Vagyis a dögevők szervezetének nagy mértékben alkalmazkodnia kellett a mérgező baktériumokkal való csatához. Egyrészt a keselyűk extrém ellenálló emésztőrendszert köszönhetnek az evolúciónak, mely a veszélyes, beleikbe jutó baktériumok javát megsemmisíti. Másrészt kialakult bennük néhány halálos baktériummal szemben egyfajta tolerancia, melyeknek kvázi otthont biztosít a szárnyasok bele.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.