A földfelszín túl veszélyes lesz az életnek?

Így fognak kinézni tenger alatti városaink?

A globális felmelegedés visszahajt bennünket a tengerbe? Ha igen, nem felkészületlenül kell majd a hullámok közé merülnünk...

2014.11.27 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Shimizu

Lassan már nem fér el több ember a Földön - legalábbis a szárazföldön. Bolygónk kétharmadát víz borítja, vagyis számos olyan hely van még, ahol lakhatnánk, már ha képesek lennénk emberi élet számára elfogadható körülményeket kialakítani. A japán Shimizu vállalat nemrég közzé is tette ilyen irányú tervét: gigantikus, a vízfelszín felé tekergő városokról szőtt elképzeléseivel állt nyilvánosság elé, melyek az energiát a tengerfenékről nyerik.

Az "Ocean Spiral" a tervek szerint 5 ezer ember számára biztosítana életteret. Házakban laknának, amiket abban az ötszáz méteres átmérővel bíró gömbbe terveztek a távol-keleti futurulógusok, melyek a felszínhez közel ülve helyezkednének el. A lakóövezet mellett a gömb helyet adna szállodáknak és kereskedelmi komplexumoknak, bevásárlóközpontoknak is.

A gömböt 15 kilométer hosszan tekergőző összeköttetéssel kapcsolnák a tengerfenékhez, pontosabban egy, a tengerfenékre telepített épülethez. Ez nagyjából 4 kilométerrel a tengerfelszín alatt helyezkedne el; az "Earth Factory" elsősorban kutatási célokra szolgálna, illetve olyan természeti erőforrások bányászására, mint a réz vagy a cink. Emellett a tengerfenékből kinyerhető energiák vizsgálatát is itt végeznék.

Noha elég elrugaszkodottnak tűnik az ötlet, a japánok odafigyeltek arra, hogy annyira zöld tervet tegyenek le az asztalra, amennyire csak lehetséges. Metanogéneknek nevezett mikrobákat használnának a felszínen befogott széndioxid metánná konvertálására, mely az energiaigény kielégítésének fő záloga lenne a víz alatti városban. A spirálba húrszerűen telepített generátorok szintén energiát termelnének, a tengervíz hőmérsékletkülönbségének kihasználásával. Emellett halfarmokat is üzemeltetnének, az élelem egy részének előállításához, illetve desztillálóüzemmel is rendelkezne a város, melynek révén ivóvizet lehetne nyerni a tengervízből.

És hogy megvalósulhat-e mindez valaha is? A Shimizu szerint igen, a Tokyo University szakembergárdájával és minisztériumok valamint energiacégek támogatásával azon dolgoznak, hogy valósággá válhasson a projekt. Elképzelésük szerint a víz alatti város prototípusa 15 év alatt elkészülhet, és az ebből egésszé építhető változathoz sem kell több további 5 évnél. Nem lesz ugyanakkor olcsó, mivel nagyjából 25 milliárd dollárt igényelne létrehozása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.