Vérfagyasztó merülés

Titok az Antarktisz jege alatt

Egy szorgos kis robottal sikerült feltérképezni az Antakrtisz jégpáncélja alatt elterülő tengert és tengerfeneket. Meglepő felfedezést tettek a kutatók.

2014.11.27 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Klaus Meiners

SeaBED névre keresztelték azt az autonóm eszközt, mellyel az Antarktisz jegének tenger felöli oldalát vizsgálhatták meg a kutatók. A terület teljes, 3D topográfiája jelentősen gazdagította ismereteinket a tengeri jég struktúrájáról és létrejöttének folyamatáról. Tulajdonképpen ez a kulcsa annak, hogy megértsük, mi a különbség az Arktisz és az Antarktisz tengeri jege között, írta Guy Williams, a SeaBED eredményeiről szóló tanulmány társszerzője.

Williams társaival összesen tíz jégtáblát térképezett fel két tavasz alatt az Antarktiszen. Ennek során rájöttek, hogy a jég vastagabb és deformáltabb volt, mint ahogyan azt a korábbi kutatások - főleg fúrási projektek és hajóról készített mérések - mutatták. Az új eredményeket megelőző becslések 1-2 méteresre tették a jég átlagos vastagságát, ám kiderült, hogy a valós érték 1,4 és 5,5 méter között található.

A SeaBED 20-30 méter közötti mélységben dolgozott, felfelé mutató szonárja segítségével készítette el a jégtáblák vízzel érintkező felületének térképeit. Az 1,8 méter hosszú és 200 kilogrammos tömegű eszköz egyébként ezekkel a paraméterekkel meglehetősen kompakt a többi, szintén vízben dolgozó robothoz képest. Abba, hogy hogyan is zajlott munkája, ez a videó ad betekintést:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.