Idén kezdték az ásatásokat

Ókori temető az egykori Selyemút mentén

A régészek eddig 10 kupolaszerű sírépítményt tártak fel, közülük hetet téglából emeltek és mitológiai teremtményeket ábrázoló domborművekkel díszítettek. A reliefek közül némelyek a négy évszakot jelképezik, a többi az égiekkel "összeköttetésben álló" teremtményeket jelenít meg.

2014.11.26 18:33MTI

Ókori temetőt tártak fel a Hszincsiangi Régészeti Intézet kutatói Kína északnyugati részén, Kucsa városában, az egykori Selyemút mentén.

A leletekről a Venvu kínai tudományos lapban és az angol nyelvű Chinese Cultural Relics című folyóiratban számoltak be a régészek. A Selyemút történelmi úthálózat, amely Kelet-, Dél- és Nyugat-Ázsiát a mediterrán térségen keresztül kötötte össze Európával és Észak-Afrikával.

Az ősi nekropoliszt még 2007-ben fedezték fel, ám az ásatásokat csupán idén kezdték meg. A régészek eddig 10 kupolaszerű sírépítményt tártak fel, közülük hetet téglából emeltek és mitológiai teremtményeket ábrázoló domborművekkel díszítettek. A reliefek közül némelyek a négy évszakot jelképezik, a többi az égiekkel "összeköttetésben álló" teremtményeket jelenít meg.

A nagyobb sírkamrák több helyiségre tagolódnak - olvasható a PhysOrg hírportálon. A régészek szerint a sírkamrákat 1700 éve építhették, a vizsgálatok során azonban eddig nem sikerült kideríteni, hogy kiknek készültek, csupán annyi bizonyos, hogy tehetős vagy befolyásos személyek végső nyughelyének szánták őket.

A nekropoliszban eltemetett többi személy a szakemberek szerint a kevésbé tehetősek közé tartoztak. A területet az évszázadok folyamán sokszor kifosztották, a sírokat pedig többször is újrahasznosították, némelyükben több csontváz is található.

Az egyik sírboltban tíz ember földi maradványait fedezték fel. A kutatócsoport reményei szerint további vizsgálatok révén megismerhetik a sírokat építő népesség szokásait, hagyományait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.