Gombálatos

A Föld legnagyobb élőlénye

Megtalálták bolygónk legnagyobb élőlényét, melyhez képest a kékbálna egészen eltörpül. Akkora, hogy már nem is négyzetméterben, hanem hektárban adják meg méretét. Kattintás után az is kiderült, hogy hol "bujdosott" eddig.

2014.11.26 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr

30 méteres testhosszával még az egykori dinoszauruszok nagy részét is "lenyomja" a kékbálna; hát még 180 tonnás testtömegével. Mégsem ez a legnagyobb, Földön megtalálható élőlény, igaz, az új rekorderhez először alaposan meg kellett rágni az "élőlény" kifejezést. A rekorder ugyanis egy gomba lett.

Pontosabban egy oregoni gombatelep, a Kék-hegységben. A Malheur Nemzeti Erdőben történt felfedezés szerint a Föld jelenleg legnagyobb kiterjedésű, és egyben legöregebb (legalább 2400 éves) ismert élőlényét a mézgomba (Armillaria ostoyae) egy telepe alkotja. A föld alatt élő gomba a fák gyökere mentén igen lassan terjeszkedik, cipőfűzőszerű fonalak, "rizomorfok" segítségével. Fejlődése spórából indult ki, majd vegetatív szaporodással az egész környéket behálózta. A genetikai vizsgálatok igazolták, hogy a vizsgált "egyed" klónjai 9,65 km²-nyi (965 hektárnyi) területet borítottak be.

A parazitagomba fákat és fás növényeket "támad": kolonizálásuk után elpusztítja őket, ideális terepet teremtve magának a rothadó szerves anyaggal. Emiatt kapta a "kertészek rémálma" jelzőt, ugyanis nem csak a fenti telep létezik, a faj szerte a világban elszaporodott.

Kinézetre egyébként roppant barátságosnak tűnik: világos törzse és sárgásbarnás kalapja van - utóbbi színéről kapta a nevét (az íze nem hasonlít a mézére). Az élőlény javát azonban nem ezek a számunkra gombával azonosított kinövések adják, hanem a fent már említett, földalatti telepek, "rizomorfok".

Emiatt is kaphatta meg a megtisztelő címet. A vizsgálatok ugyanis rámutattak, hogy az óriási kiterjedés ellenére egyetlen, genetikailag azonos, egymással kommunikáló sejtekből álló élő szervezetről van szó, így az oregoni gombatelep számít jelenleg a Föld legnagyobb élőlényének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.