Űrben vagy csűrben?

Te űrparaszt!

A fenti sértés még sokáig nem hangozhat el, tekintve, hogy komoly kihívásokkal kell szembenéznie az emberiségnek az űrben való növénytermesztés kapcsán. Komoly, de nem legyőzhetetlen kihívásokkal...

2014.11.26 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikimedia

Napjainkban a Nemzetközi Űrállomás (ISS) személyzete teljes mértékben rá van kényszerülve a földi utánpótlásra - hiába élnének túl egy, a bolygónkat érő kataklizmát, sorsuk ugyanolyan dicstelen lenne, mint a felszínen maradtaké. De nem csak az éhhalál fenyegetné ilyen körülmények között az asztronautákat, hanem például a folyadékutánpótlás is problémás (pedig az űrszakik már így is saját - igaz, tisztított - vizeletüket isszák), az elhasznált levegő nem tökéletes megtisztításával egyetemben.

Célszerű lenne tehát önfenntartó körülményeket teremteni az űrben, de ez közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Ötletek és elképzelések persze vannak, a legújabbat éppen a norvégok szállították. Skandináv kutatók tíz éves projektbe fogtak, hogy kitapasztalják, vajon lehetőség nyílhat-e az ISS (vagy egy másik űrállomás) keretei között növényeket termeszteni. Ezzel nem csak az élelmiszer-utánpótlás kérdése oldódhatna meg (vagy legalább a földi függés csökkenhetne), hanem a levegő tisztítását is átvehetnék fotoszintetizáló ismerőseink.

A TIME SCALE-re keresztelt projektet Ann-Iren Kittang Jost vezeti, aki a trondheimi Műszaki és Tudományos Egyetem Center for Interdisciplinary Research in Space (CIRiS) kutatómenedzsere. Az ESA-val együttműködésben kidolgozott kutatás nem a nulláról indul; a norvégok már 2006 óta küldözgetnek fel növényeket (főként lúdfüvet, Arabidopsis thaliana) az ISS-re. Ezeknek a kísérleteknek a European Modular Cultivation System (EMCS) adott helyet, melynek révén a tudósok megvizsgálhatták a mikrogravitáció hatását a földi növényekre.

A modul hamarosan kibővül, így nagyobb léptékben lehet folytatni a kutatást. Egyelőre még nem eldöntött, milyen haszonnövényre terjesztenék ki a vizsgálatokat, jelenleg a saláta, a koktélparadicsom és a szójabab van versenyben. Dönteni vélhetően az fog közöttük, hogy melyiknek tudnak az ideálishoz legközelebb eső körülményeket kialakítani.

Ami nem is olyan könnyű, mint gondolnánk. Kihívást jelent például a tápanyagok és a víz gyökerekhez való eljuttatása, hiszen az űrállomáson nem "lefelé" folyik az éltető nedű, hanem ide-oda lebeg a térben. Meg kell oldani a légkeringetést is, hogy a növénykék ne folyton ugyanazt a levegőt "lélegezzék be".

Remélhetőleg már nincsen távol az az idő, amikor sikerül egy komplett, zárt ökorendszert létrehozni, mellyel helyben megtermelhető a szükséges élelmiszer, és a hulladékkezelés is megvalósulhat. Az ESA reményei szerint, ha jól haladnak a kísérletek, az évszázad közepére felállhat egy ilyen megoldás az űrben. Addig viszont maradnak a tubusok...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.