Autonóm vizi járművek

Úszó drónokkal védené hajóit az amerikai haditengerészet

A CARACaS-rendszer szinte bármilyen helyzetben képes lehet a támadások visszaverésére.

2014.11.23 14:00ma.hu

A hadihajók általában akkor a legsebezhetőbbek, amikor utánpótlást vesznek fel a kikötőkben vagy szűk szorosokon, folyókon hajóznak keresztül. Tizennégy évvel ezelőtt Jemenben tankolás közben érte támadás a USS Cole-t. A támadók egyetlen robbanóanyaggal megpakolt bárkával 17 tengerészt öltek meg és 12 méter hosszú rést ütöttek a hajó törzsén.

Az amerikai haditengerészet kisebb járőrhajók segítségével védi rombolóit a hasonló támadásoktól. Igen ám, csakhogy ezzel komoly veszélynek teszik ki a tengerészeiket; nem véletlen, hogy kutatóik azon vannak, hogy „autonóm vízi járművekkel” – úszó drónokkal – váltsák ki a járőrhajókat.

Az Egyesült Államok Haditengerészeti Kutatóhivatala olyan rajban úszó, egymással szorosan együttműködő drónok kifejlesztésén dolgozik, amelyek képesek lehetnek arra, hogy egyetlen, egy biztonságos főhadiszálláson dolgozó tengerész irányításával megóvják a hajókat a támadásoktól. Idén augusztusban már sikerrel tesztelték is a CARACaS nevű rendszert, amely fejlesztői szerint szinte bármilyen helyzetben képes lehet az ellenséges akciók visszaverésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.