A Han-dinasztia öröksége

Véget érhet a világ leghosszabb monopóliuma

Kínában 2600 éve csak az állam árulhat asztali sót.

2014.11.22 14:00ma.hu

A Quartz pénteken számolt be róla, hogy a kínai sópiac liberalizációjának köszönhetően hamarosan véget érhet a világ leghosszabb monopóliuma. Az ázsiai ország 2016-ban fogja elindítani a piacnyitást - ami azt jelenti, hogy 2600 év után először végre magántulajdonban lévő cégek is foglalkozhatnak majd sókereskedelemmel.

freedigitalphotos.com/Exsodus

Jelen pillanatban a Nemzeti Sóipari Vállalat az egyetlen olyan cég, amely törvényesen forgalomba hozhatja a világ legfontosabb ételízesítőjét Kínában. Hatalmas piacról van szó: a China Daily adatai szerint az ország több sót állít elő, mint bármely más állam, és ha a vegyipar által felvásárolt mennyiséget is figyelembe vesszük a bolygó teljes termelésének negyedét fogyasztja el.
 
Akkora a kereslet, hogy egyre nagyobb gondot okoz az illegális import; a pekingi kormányzat még egy speciális, 25 000 tagot számláló rendőrségi különítményt is létrehozott a csempészet megfékezésére.

A sókereskedés kormányzati monopóliuma az i.e ötödik században kezdődött a mai Shandong tartomány területén, és i.e. 119 -ben, a Han-dinasztia idején az ügyeletes császár az ország egész területére kiterjesztette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.