Szerencsére a szagot nem érezni

Emberi fekáliával hajtott busz

Komoly problémát jelent az emberi széklet ártalmatlanítása, hiszen nagyvárosainkban tonnaszám keletkezik nap mint nap. Pedig a tömegközlekedésben nagyon is hasznos lehet, na persze nem "úgy".

2014.11.24 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wessex Water/PA

Igazán nem lehet azzal vádolni a briteket, hogy nem foglalkoztatja őket a környezetvédelem. Stílusosan: nem szarnak az egész témára - vagy mégis? Bemutatkozott a szigetországban az első olyan tömegközlekedési eszköz, melynek energiáját szó szerint az emberi ürülék biztosítja.

A bristoli reptér és Bath városa között jár a biogázzal hajtott busz. Egészen pontosan biometánnal, melyet a széklet mellett a fogyasztásra már nem használható élelmiszerből nyernek ki. Motorja a "hagyományos" buszokban található dízelmotorokkal analóg módon működik, ám az üzemanyagot tároló tartály a tetejére került.

Anaerob baktérium segítségével állítják elő az üzemeléshez szükséges matériát; a parányi élőlény a szerves hulladékot metánban gazdag gázzá bontja le. Mielőtt betöltenék a buszok tartályába, a széndioxidot azért eltávolítják belőle, és propánnal dúsítják. Emellett gondoskodnak a szagokat okozó részek kivonásáról is, így a közlekedés során - hála istennek - nem lehet érezni a gáz származásának jellemző vonását.

A módszer nagy előnye - fenntarthatósága mellett -, hogy összességében kevesebb károsanyag-kibocsátással jár, mint a hagyományos dízelmotorok használata. Egy - brit - ember éves élelmiszer-hulladéka és székletmennyisége egyébként 60 kilométernyi távolságra képes eljuttatni a buszt, melynek tartályába 300 kilométernyi út megtételéhez elegendő gáz fér. Ennek előállítását a GENco nevű vállalat végzi; éves szinten 17 millió köbméternyi biometánt hoz létre, amivel nagyjából 8.300 otthon energiaigénye fedezhető.

Na és persze a kakabusz közlekedése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.