Évmilliókkal ezelőttről

Eltemetett őskori kanyont fedeztek fel Tibetben

"A kutatások során egy folyó által kivájt ősi kanyont fedeztünk fel. A vizsgálat szemléletesen példázza, hogy a folyómeder geomorfológiai mintázata alapján hogyan deríthetjük ki, mikor és miként folyt a geológiai kiemelkedési folyamat, a hegységképződés."

2014.11.21 17:40MTI

Őskori eltemetett kanyont fedeztek fel Tibet déli részén amerikai és kínai geológusok, akik kutatásaikat a Science pénteki számában ismertették. Az őskori lemeztektonikai mozgásokat a folyók segítségével vizsgálják, amelyek hordalékszállítása, mederfejlődése sokat elárul az évmilliókkal ezelőtti folyamatokról.

A geomorfológiai jegyek alapján a kutatók megismerhetik, hogy a folyók mikor és milyen kölcsönhatásban voltak a szárazfölddel, képet kaphatnak a kanyonok kialakulásáról és a hegységképződés folyamatairól - olvasható a PhysOrg hírportálon.

"A kutatások során egy folyó által kivájt ősi kanyont fedeztünk fel. A vizsgálat szemléletesen példázza, hogy a folyómeder geomorfológiai mintázata alapján hogyan deríthetjük ki, mikor és miként folyt a geológiai kiemelkedési folyamat, a hegységképződés" - hangsúlyozta Jean-Philippe Avouac, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) professzora.

A Caltech és a Kínai Szeizmológiai Intézet kutatói a Jarlung Cangpo folyó völgyében több helyen vettek a talaj mélyrétegeiből mintát, a furatok némelyike egy kilométer mélyből származott. Nyolcszáz méterig az üledékes kőzetek csoportjába tartozó kavicskő, a szállítódás során lekerekített kisebb-nagyobb szemcsékből álló konglomerátum került a felszínre, e szint alatt pedig a mintavétel során a folyó sziklás medrének anyagát emelték ki.

Hogy kiderítsék, mikor változott meg a folyó természete, mikor hagyott fel a sziklák kivájásával és kezdte üledékkel feltölteni a kanyont, a kutatók a berillium (Be10) és alumínium (Al26) izotópjait vizsgálták a legalsó üledékes rétegben. Az izotópok a felszínt érő kozmikus sugárzás hatására képződnek, betemetődve pedig különböző "sebességgel" zajlott a radioaktív bomlásuk. E mérések alapján a kutatók megállapították, hogy az ősi kanyon betemetődése 2,5 millió évvel ezelőtt kezdődött.

A paleokanyon mélységét és korát a folyóvölgy geomorfológiai jellegzetességeivel összevetve a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a folyó már hárommillió éve létezett, ám életének korai szakaszában nem hatott rá a Himalája-hegység. Az indiai és az eurázsiai kőzetlemezek folytatódó közeledése miatt azonban a hegyvonulat észak felé tolódott.

A folyamat a folyót sem hagyta érintetlenül: 2,5 millió évvel ezelőtt a Himalája hirtelen kiemelkedő szekciója, a születő Namcsa Barva-csúcs elállta a Jarlung Cangpo útját. Ennek eredményeként a kanyon hordalékkal kezdett feltöltődni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.