Természetessé válik a mesterséges intelligencia?

Emiatt a robot miatt fog kipusztulni az emberiség?

Folyton tökéletesíti magát, és képes önmaga sokszorosítására is. Tényleg fenyegetést jelentenek a norvégok, de nem a pénzük miatt?

2014.11.23 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: University of Oslo

Az Osloi Egyetem falai között született meg az a háromlábú robot, mely akár komoly fenyegetést is jelenthet az emberiségre, ha "öntudatra" ébred. A torz tengeri csillagra hasonlító autonóm egységet mesterséges intelligencia állítja elő, mely egy virtuális környezetben, szimuláció révén ereszti egymásnak a különböző robotterveket. Amelyik győz, abból 3D-s nyomtató segítségével valódi másolatot készít.

És itt még nem ér véget a folyamat. A kézzelfogható formába öntött masina működését megfigyeli a rendszer, és ha szükséges, továbbfejleszti. De akkor is beavatkozik, ha sérül vagy megsemmisül az autonóm egység, ilyenkor újragyártja azt.



További erőssége a robotoknak, hogy ahhoz a környezethez igazodnak, amiben teljesíteniük kell. Sima terep, kevés akadállyal? Semmi gond! Lejtő vagy emelkedő, sok tereptárggyal? Ezt is abszolválja a robot! Köszönhetően annak, hogy mielőtt elkészülne, a fent említett módon az egyes designkoncepciók megmérkőznek egymással a virtuális térben, és a legéletképesebb kerül aztán legyártásra.

Persze eredetileg nem az emberek feletti uralom átvételére tervezték az autonóm egységeket. A norvégok szerint a jövőben bányák mélyében, messzi bolygókon, radioaktív környezetben vagy akár az Antarktisz körüli tengerek mélyében kell feladatokat megoldaniuk az önműködő masináknak, ehhez pedig magasfokú intelligenciával kell rendelkezniük. Képessé kell válniuk a váratlan helyzetekhez való alkalmazkodásra, amihez nagyjából ez az adaptációs eljárás az egyetlen út.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.