Lebegés a föld felett

Milyen lett a légdeszka?

A világ egyik legjobb gördeszkása próbálta ki a föld felett lebegő eszközt, a Vissza a jövőbe című film által ihletett "légdeszkát". És ha már kipróbálta, véleményt is mondott róla.

2014.11.21 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Ki ne látta volna a Vissza a jövőbe filmsorozatot, mely szerint mindössze egyetlen évre vagyunk a légdeszkától? Az akkor futurisztikusnak tűnt filmben Marty McFly gördeszka helyett a jövőbeli 2015-ben már lebegő deszkán menekül az őt üldözők elől. Nemrég elkészült egy erre zárt, szilárd felület felett képes eszköz, mely az Arx Pax nevéhez fűződik. Ha hinni lehet a cégnek, akkor sikerült létrehozniuk egy olyan készüléket, mely nagyjából teljesíti a filmben megálmodottakat, és nem csak ferromágneses felület felett tudja utaztatni kezelőjét.

A Lenz-törvényt használja ki a légdeszka, mely szerint egy változó elektromos töltés azt ellensúlyozó töltést hoz létre a közeli vezető anyagokban, és eközben mindkettő olyan mágneses mezőt állít elő, mely taszítja a másikat. Ezt még annyira nem nehéz demonstrálni, tekintve, hogy Heinrich Lenz már 1834-ben felfedezte a jelenséget. A kihívás inkább az, hogy elég teljesítményt kell kisajtolni egy szerkezetből ahhoz, hogy egy ember súlyát is elbírja. Mindezt ráadásul elegendő ideig fenn is kell tartani, hiszen 5 másodpercnyi lebegés is élvezetes, de közlekedésre teljesen haszontalan.

A kétkedők megnyugodhatnak: tényleg létezik az eszköz. Ezt Tony Hawk igazolta, aki talán az egyik legismertebb gördeszka-bajnok a világon. Hawk ugyanis nem csak megtekintette, hanem ki is próbálta az eszközt, amint az az alábbi videóban is látszik:



A vállalat Los Gatos-ban található laboratóriumában "vitte el egy körre" a légdeszkát a sportoló, aki még néhány trükköt is végre tudott hajtani rajta. Ezek száma azonban jelenleg erősen limitált, mivel a készülék csupán 2-3 centiméterre képes a föld fölé emelkedni. Hawk tapasztalatai szerint egyébként az eszköz hajlamos a "bepörgésre", amikor más már nem segít, csak az, ha leugrik róla a delikvens.

Továbbra is nagy az érdeklődés a légdeszka iránt - a Kickstarteren kitűzött 250 ezer dolláros célt már majdnem duplán meghaladta az Arx Pax. A cikk írásakor már több mint 450 ezer dollárt "kalapoltak össze" a fejlesztők. És még messze a kampány vége: december 14-én záródik az online pénzgyűjtés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.