Az űr végtelen titkai

Szokatlan fényforrás egy galaxisban

Évtizedek megfigyeléseinek összegzésével bukkantak rá arra az objektumra, mely szokatlan módon fényt sugároz. A feltételezések szerint ugyanis egy fekete lyukról van szó.

2014.11.21 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NASA

Nemzetközi kutatócsapat fedte fel azt a szokatlan jelenséget, melyre egy tőlünk 90 millió fényévnyire levő galaxisban (illetve ebben a léptékben már nyugodtan kijelenthetjük: nem sokkal mellette) akadtak rá. Tulajdonságai alapján egy szupermasszív fekete lyukról van szó, ami azonban nem a galaxis közepén üldögél, ahogy "kellene", hanem egy másik csillagvárossal való ütközés során kilökődhetett (amint az a lenti szimulációs videón látható). Az SDSS1133 munkanéven futó objektumról azonban teljes mértékben mégsem lehet kijelenteni, hogy fekete lyukról van szó - ugyanis fényt bocsájt ki!



Az sem kizárt, hogy egy elképesztően nagy tömeggel bírt egykori csillag maradványáról van szó, mely végül szupernóva robbanásban semmisült meg. Ami viszont biztosnak tűnik, hogy az elmúlt hat hónap során az objektum fénye jelentősen nőni kezdett. Ahhoz, hogy pontosabb képet kaphasson róla, a csapat be fogja vetni a Hubble Űrtávcső Cosmic Origins Spectrograph (COS) névre keresztelt eszközét, mely ultraibolya megfigyelésekre képes. Sajnos ez először 2015 októberében szabadul fel, így majdnem egy egész évet kell várni az adatokra.

De bármi is legyen az SDSS1133, stabil pontnak mondható. Már hatvan évvel ezelőtt is észlelték, és azóta folyamatosan újra és újra felbukkant, amikor az űr ezen szegletét vizsgálták. A Markarian 177 törpegalaxis részeként létezik; a csillagváros a Nagy-Göncölben található. Az objektum a galaxis központjától legalább 2.600 fényévnyire helyezkedik el, és egy 2013. júniusi, infravörös közeli, nagyfelbontású képeket eredményező megfigyelés szerint az SDSS1133 közvetlen kibocsátási környezete kisebb, mint 40 fényév.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.