Nem csak a szentjánosbogár világít éjszaka

Miért világít egy furcsa féregfajta?

A ragadozó életmódot folytató, perui esőerdőben felfedezett furcsa élőlény a túlságosan kíváncsi rovarokra vadászik - nem is akárhogyan!

2014.11.21 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Zölden világító lárvákra bukkantak a perui esőerdőben, a parányi élőlények ráadásul egyáltalán nem barátságosak - ragadozó életmódot folytatnak. Még pár éve akadt rájuk Jeff Cremer természetfotós az Amazonas Perura eső részén tett éjszakai túrája során. Miután lefényképezte néhányukat, egy rovartudós segítségét kérte a lény beazonosításához. Mivel nem jutottak dűlőre, úgy döntöttek, hogy újra felkeresik a helyszínt; ezúttal Cremer három entomológussal "felfegyverkezve" kereste fel a világító férgeket. Nézze csak!



A földből előbújó lények közelebbről való tanulmányozásakor a rovartudósoknak feltűnt az állat erős állcsontja. Habár sokat még nem tudnak a szokatlan lárva életmódjáról, feltételezések szerint saját biolumineszcenciáját használja prédájának közelcsalogatásához, majd a megfelelő pillanatban lecsap rá. Meglehetősen primitív, de hatásos módszerrel tesztelték le az elméletet: egy bot végére csalogatott hangyát kínáltak fel a lárvának, mely "örömmel" csapott le a neki felkínált finom falatra.

Alig nagyobb egy centiméternél a még besorolására váró lény, mely a sárba fúrja be magát. Feltételezések szerint a kattintóbogár egy eddig ismeretlen fajára akadtak rá, mely az Elateridae családhoz tartozik. Igen nagy családról van szó: mintegy 10 ezer ismert faj tartozik ide, ezek közül 200 pedig bizonyítottan képes biolumineszcenciára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.