Meglepődtek a régészek

Antik sírsztélé darabját tárták fel Athénban

Antik sírsztélé darabját tárták fel Athénban, az ókori Kerameikosz negyedben folyó ásatáson. A lelet igencsak meglepte a régészeket.

2014.11.18 17:51MTI

Kerameikosz az ókorban a fazekasok és vázafestők negyede volt, azonban egy részét a gyakori áradások miatt temetkezőhelyé alakították át. A terület idővel az ókori Athén legnagyobb temetőjévé vált.

A most feltárt sztélédarab, amelyet régészek a stílusa alapján a Kr.e. 4. századra datálnak, minden valószínűség szerint egy családi sírt jelölhetett, de később mint csatornafedelet hasznosították. A sírkő fennmaradt bal oldalának előterében egy ülő nő és egy fiatal lány látható, míg a háttérben egy szakállas férfit és egy másik nőt ábrázoltak.

A sztélé jobb oldala hiányzik, de a régészek feltételezik, hogy további 2-3 személy szerepelhetett rajta. A leleten található egy felirat is, amely egy bizonyos Demosztratoszt említ mint sírtulajdonost.

Az Athéni Német Archeológiai Intézet régészei által végzett ásatás elsősorban az ókori poliszt az eleusziszi szentéllyel összekötő Szent Út feltárására koncentrál, így bukkantak a leletre, amelyet valószínűleg Athén vízellátó rendszerének 6. századi felújításakor használtak fel az út alatt húzódó csatorna lefedésére.

Kerameikosz már a korai bronzkorban (Kr.e. 2700-2000) is szolgált temetkezőhelyként, és a területet egészen a Kr.u. 6. századig használták erre a célra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.