Ti tán mást gondoltok?

Varázsszigetek a Szaturnusz holdján - az élet nyomai?

Két, megmagyarázhatatlan fényes foltot fedeztek fel a Titánon, melyeknek nem kellene ott lenniük.

2014.11.19 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NASA

Még júniusban vonta magára a csillagászok figyelmét a Ligeia Mare, egy, a Titán felszínén található fényes folt. A jelenséget 2013 júliusában készített képeken rögzítették, így derülhetett ki, hogy később eltűnt. Ez még önmagában nem olyan meglepő, annak tudatában, hogy a Szaturnusz legnagyobb holdja az egyetlen ilyen égitest a Naprendszerben, mely atmoszférával rendelkezik. Többek között ennek is köszönhető, hogy a Titán felszínén a földihez hasonló évszakok uralkodnak.

Az északi félgömbön éppen tavasz volt a felvételek készítésének idejében; a hold ezen oldala ad helyet mind a három, szénhidrogénből álló tengerének. Itt figyelték meg a varázsszigetet, mely köré négy elméletet is gyártottak a kutatók. Az egyik szerint a felerősödő szél gerjesztette hullámokat láthatjuk, mások szerint pedig a felszín alatt közvetlenül megfagyott anyagot. A harmadik elmélet úgy véli, hogy valami szilárd lebeghetett a felszínen, míg a negyedik teória szerint a melegedő tengerfenékről felemelkedő gázbuborékok látszanak.

Az elmúlt héten két további, hasonló jelenséget figyeltek meg azon a rengeteg képen, melyeket a holdat megfigyelő Cassini készített. Ezúttal azonban a Titán legnagyobb tengerén, a Kraken Mare-n lokalizáltak varázsszigeteket. Ezek a tárgyak ráadásul nagyobbak és tisztábban is láthatóak, mint a fent említett példány.

A Cassini radarjának rövidhullámú bombázásával a fenti négy elmélet egyikét már sikerült kizárni. Mivel a fagyott szénhidrogének sűrűbbek folyékony formájuknál, a Titánon található "jéghegyek", mihelyst nem kötődnek a parthoz vagy más objektumhoz, egyszerűen elmerülnek, nem lebegnek a vízfelszínen.

Továbbra is áll azonban a másik három elképzelés, melyek igazolása/cáfolata még várat magára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.