A három kráter titka

Lemerészkedtek a rejtélyes szibériai lyukba

Orosz kutatók vették a bátorságot, és az eddig nem tisztázott módon megnyílt szibériai lyuk mélyére ereszkedtek. Nem fogja elhinni, mit találtak ott!

2014.11.17 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Orosz Arktika Kutató Központ

Hatalmas kráter nyílt az észak-szibériai Jamal-félszilgeten idén júliusban. Néhány héttel később aztán további két lyuk jelent meg a talajban, melyekre az eredetitől nem messze bukkantak rá. A helyiek számos teóriát állítottak fel a keletkezével kapcsolatban, egyesek meteorit-becsapódást sejtenek mögötte, mások szerint fegyvertesztelés nyomait láthatjuk, de a legelrugaszkodottabbak szerint idegenek vettek földi mintákat.

Oosz Arktika Kutató Központ

Az első vizsgálatok azonban egyik elképzelést sem támasztják alá. Nemrég ugyanis egy orosz kutatócsapat járt a helyszínen, és most, hogy a kemény hideg miatt megfagyott talaj, nagyobb biztonsággal lehetett megvizsgálni a lyukat. Miután leereszkedtek a mélyére, megerősítést nyert az a teória, miszerint nem véletlenül egy hatalmas metángáz-mező felett alakult ki a jelenség. A régió az elmúlt 120 ezer évben nem volt olyan meleg arrafelé, mint mostanában, ez pedig felmelegíthette annyira a talajt, hogy az utat engedett a metán egy részének, az így távozó gáz helyén maradó üreg pedig egyszerűen beomlott, illetve a távozó gáz magával vihette a talaj egy részét.

Orosz Arktika Kutató Központ

Mintegy 16,5 méter mélységbe ereszkedtek le az orosz kutatók, a lyuk alján pedig egy fagyott tóra bukkantak. Ennek mélységét csak megbecsülni tudták; 10,5 méteresre tették. Rádiólokációs teszteket végeztek a helyszínen, a talajt 200 méter mélyen átvizsgálva, illetve mintát vettek a helyszínen található jégből, talajból, gázokból és levegőből, ami - laboratóriumi körülmények között - segíthet eldönteni, mi is okozta valójában a lyukakat.

Orosz Arktika Kutató Központ

Jelenleg ezek elemzéséből származó adatokra vár az Orosz Arktika Kutató Központ csapata, köztük a kutatást vezető Vlagyimir Puskarev, aki egyben a fenti intézet igazgatója. Elmondása szerint nem találgatnának tovább, hivatalosan csak akkor állnak a közvélemény elé, ha kezükben vannak az eredmények. Ettől függetlenül a csapat nem hivatalosan a (metán)gáz felszabadulásának elméletét támogatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.