Kicsit több, mint izzasztó

Az elérhető legmagasabb hőmérséklet

Míg a leghidegebb pont egészen közel van a víz fagyáspontjához, a hőmérséklet felső határát nem ismerjük. A sokmillió foknál is van melegebb: kiszámolták, hol tetőzik a hőség.

2014.11.16 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

A minimumhőmérsékletet mindenki ismeri, aki egy picit odafigyelt fizikaórán: az abszolút zéró, ahol az atomi részecskék rezgése teljesen leáll, -273 Celsius fok alatt kicsivel, avagy 0 K. De mi a felső korlát, egyáltalán, van-e ilyen?

Nos, Stephon Alexander, a Dartmouth Egyetem fizikusa szerint - elméletileg legalábbis - létezik felső korlátja is a hőmérsékletnek. Ha kvázi végtelen energia áll a rendelkezésünkre, akkor gyorsan hihetetlen magasságokba szökhet(ne) a hőmérséklet; az elméleti plafonra a Planck Hőmérséklet a legesélyesebb a maga 142 nonilliós értékével.

Hogy ez mekkora szám? 1,42-szer tíz a harminckettediken. Felfoghatatlanul nagy szám, aminek megértésén az sem segít, ha a nullákat is kiírjuk (hiszen ekkora tételnél ugyan mit számít egy nullával több vagy kevesebb?): 142.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000. Ezt a számot egyébként a részecskefizika standard modellje alapján határozták meg.

A hőmérséklet, mint fogalom, csak akkor értékelhető, ha a részecskék kapcsolatba lépnek egymással és elérik a termikus egyensúlyt. Emiatt számos űrkutató úgy véli, hogy a világ valaha mért legforróbb pontja valójában jelentősen alacsony volt, mint a Planck Hőmérséklet. Az Ősrobbanást követő első pillanatokban az anyag terjeszkedése annyira gyorsan történhetett, hogy egyetlen részecske sem tudott kapcsolatba lépni egy másikkal, az univerzum gyakorlatilag hőmérséklet nélküli lehetett. A másodperc törtrészével később azonban beindult a rezgés, ami az anyagot termikus egyensúlyba kényszerítette. Ez gyorsan 1000 K hőmérséklet fölé fűtötte a közeget; a világegyetem pedig azóta is folyamatosan hűl.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.