Kis éji zene

Egy üstökös dallama

Noha nem a legszerencsésebben ért "földet" a Rosetta landoló modulja a Csurjumov-Geraszimenkó üstökösön, mégis hatalmas sikernek könyvelhető el a küldetés. A műhold még az objektum "dallamát" is képes volt rögzíteni, hallgassák csak!

2014.11.16 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: ESA

A napokban a Rosettával és a 67P üstökössel van tele minden média - érthető, hiszen az emberiség eddigi legnehezebb űrbeli projektje látszik beérni. Egy üstököst eltalálni, és oda leszállni úgy, hogy ehhez egy tíz évvel korábban útnak indított eszközt használunk fel, elismerést érdemlő mérnöki munka.

Az első fényképek már vissza is érkeztek, a kissé szerencsétlenül "földet" ért Philae leszállómodulról, és most a hangját is hallhatjuk az égitestnek. Egy nappal a leszállás előtt ugyanis a Rosetta rögzítette az üstökös által kibocsátott "hangsorozatot". Levegő hiányában természetesen ezek nem valódi hanghullámok formájában távoznak a gumikacsára hasonlító objektumból, hanem annak mágneses mezeje produkálja a jelenséget. Az üstökös kómájának és a Napból érkező plazmának (napszél) együttes hatása hallgató meg a lejátszás gombra kattintva:



Érdemes megjegyezni, hogy eredetileg 40-50 milliherzes jeleket jóval magasabbá kellett tenni, hiszen a fenti frekvenciatartomány az emberi hallástartománynál 10 ezerszer alacsonyabb. Az ESA tudósai ezért fülünk számára is hallhatóvá tették a jelet.

A jelenségre egyébként nem számítottak az Európai Űrkutatási Hivatal szakemberei, akik jelenleg azon (is) dolgoznak, hogy megértsék a Csurjumov-Geraszimenkó dallamának fizikáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.