Ásatás

Magyar-kurd régészcsoport tárja fel az iraki Dvin-várat

Magyar és kurd régészek együtt tárják fel a kurd történelem egyik legfontosabb helyszínének számító iraki Dvin-várat és környezetét.

2014.11.13 16:07MTI

A közös munkáról a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) és az Erbíli Régészeti Igazgatóság képviselői csütörtökön írtak alá megállapodást Erbílben.

Az ásatást Major Balázs és Zidan Bradosty vezeti, az ötéves kutatási program első eredményei 2015 elejére várhatóak - közölte a kutatásokat támogató MOL-csoport csütörtökön az MTI-vel.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Kaifi Ali, a Kurdisztáni Regionális Kormány Régészeti Főigazgatóságának helyettes vezetője (b2) és Major Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) régészeti tanszékének vezetője megállapodást ír alá Erbílben 2014. november 13-án. A megállapodás értelmében magyar és kurd régészek együtt tárják fel a kurd történelem egyik legfontosabb helyszínének számító iraki Dvin várat és környezetét. Az ásatást Major Balázs és Zidan Bradosty vezeti, az ötéves kutatási program első eredményei 2015 elejére várhatók. A kutatásokat a MOL-csoport támogatja. Mellettük Nader Babakr, az erbíli régészeti hivatal vezetője (b), Zidan Bradosty, a Szaladin Egyetem régész professzora (j2), Ahmed Anwar Dezaye, a Salahaddin Egyetem elnöke (hátul, b), Ferencz I. Szabolcs, a MOL-csoport társasági kapcsolatok ügyvezető igazgatója (hátul, b2), Vezekényi Csaba, Magyarország erbíli főkonzulja (j2), és Naman Juma, a Szaladin Egyetem archeológiai tanszékének professzora (hátul, j).

A Dvin-vár régészeti kutatása része a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az erbíli Szaladin Egyetem között kialakított hosszú távú oktatási és kutatási együttműködésnek, amelynek célja a régióban található középkori várak feltárása. A festői szépségű Dvin-vár egy domb tetején található az Erbíltől 60 kilométerre északkeletre húzódó hegyvidéki területen. A kutatócsoport geodéziai felmérésekkel és egy 3D-s szkenner segítségével elkészíti a külső várfal háromdimenziós képét, majd dokumentálja a környező régészeti értékeket, köztük az épületeket és a temetőt.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Kaifi Ali, a Kurdisztáni Regionális Kormány Régészeti Főigazgatóságának helyettes vezetője (b) és Major Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) régészeti tanszékének vezetője (j2) miután megállapodást írt alá Erbílben 2014. november 13-án. A megállapodás értelmében magyar és kurd régészek együtt tárják fel a kurd történelem egyik legfontosabb helyszínének számító iraki Dvin várat és környezetét. Az ásatást Major Balázs és Zidan Bradosty vezeti, az ötéves kutatási program első eredményei 2015 elejére várhatók. A kutatásokat a MOL-csoport támogatja. Mögöttük Ferencz I. Szabolcs, a MOL-csoport társasági kapcsolatok ügyvezető igazgatója (hátul, j2) és Vezekényi Csaba, Magyarország erbíli főkonzulja (j).

"A vár a helyi hagyományok szerint Szaladin családjának tulajdonában állt, és különleges jelentőséggel bír a kurdok és a kurd nemzeti identitás számára. Hiszünk benne, hogy a projekt a régió turisztikai iparának bővüléséhez is hozzájárul" - idézte a közlemény Kaifi Alit, a Kurdisztáni Regionális Kormány Régészeti Főigazgatóságának helyettes vezetőjét.

Major Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) régészeti tanszékének vezetője - MTI Fotó: Kovács Tamás

A PPKE képviseletében a régészeti tanszék és a kutatás magyar vezetője, Major Balázs írta alá a megállapodást. Mint kiemelte, a magyar-kurd közös kutatás nemcsak fontos történelmi bizonyítékokat fog feltárni, hanem hozzájárul majd a kutatók közti nemzetközi tudásmegosztáshoz és a diákok képzéséhez is.

Az aláíráson jelen volt az ásatást támogató MOL-csoport társasági kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója, Ferencz I. Szabolcs is, aki elmondta, hogy a cégcsoport, amely több programon keresztül is támogatja a kurd kultúrát és a helyi közösségek fejlesztését, egy adománygyűjtő programot is elindít, amelyben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel közösen kurdisztáni menekült családoknak akar segíteni.

Major Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) régészeti tanszékének vezetője - MTI Fotó: Kovács Tamás


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.