Mégiscsak kellett volna az a napkrém...

Leégett a Jupiter!

Évszázadok óta a szemünk előtt volt, mégsem jöttünk rá - a Naprendszer legnagyobb bolygójának jellegzetes foltja nem más, mint a leégés jele.

2014.11.14 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

A Nagy Vörös Folt a Jupiter bolygó jellegzetes légköri formációja, ami a Földről amatőr csillagászati távcsövekkel is felismerhető. Ez egy hatalmas, nagynyomású anticiklon a déli féltekén, a 20° déli szélesség körül; a ciklon keringési periódusa körülbelül 7 nap. Alakja ovális, színe jelenleg vöröses (színe az idők folyamán változott).

Az első tudományos megfigyelést és leírást 1831-ben Heinrich Schwabe végezte. A folt összességében mintegy 300 éve ismert jelenség. Mérete ingadozó: észak-déli irányban 10 000-14 000 km, kelet-nyugati irányban 24 000-40 000 km közötti. Helyzete a földrajzi hosszúság tekintetében is változik, a 20. század folyamán mintegy három teljes fordulatot tett meg a bolygó felszíne fölött. A földrajzi hosszúság 90-napos periodicitást mutat, aminek során helyzete 2000 km-t eltolódik a korábbi helyéhez képest. Magassága a környező felhőknél 8 km-rel is nagyobb lehet. (forrás: Wikipedia)

A minap azonban lehullt a lepel a titokról: a NASA Cassini űrszondája által nyert adatok és laboratóriumi kísérletek összevetésével arra jutottak az amerikai űrhivatal szakértői, hogy a folt tulajdonképpen nem más, mint leégés. Igen, a Jupiter "túl sokat napozott" - a bolygó atmoszférájának felső részében bekövetkezett kémiai bomlást a napsugárzás okozta.

A planéta ebben a régióban található jellegzetes szénhidrogénje az acetiléngáz. Ezt a közeget tették ki ultraibolya sugárzásnak földi körülmények között, melynek eredményeként vöröses anyagot kaptak. Ennek és a Cassini VIMS (Visible and Infrared Mapping Spectrometer) műszere által kapott adatok összevetésével gyanús egyezéseket fedeztek fel. Vagyis nagyon valószínű, hogy a vörös folt alatt a felhőrétegek a többi régióban megszokott módon fehérek vagy szürkések.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.