A Protoss-októl nyúlták az ötletet

Kína robothadserege

Robotanyahajóként viselkedő szállítójárművek, melyekből rajként zúdulnak elő a kisebb, autonóm egységek - ez Kína elképzelése a jövő harcterének embermentes katonáiról.

2014.11.13 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: hangkong.com

Nem lesz ismeretlen a videojátékok rajongóinak a kínai harci robotok taktikája: a Starcraft nevű, méltán híres Blizzard játékból merítettek ötletet Sharp Claw 1 és Sharp Claw 2 nevű robotjukhoz. Egészen pontosan a Protoss robotanyahajó ragadhatta meg a kínai tervezőmérnökök fantáziáját, mivel olyan egységeket hoztak létre, mely autonóm eszközök raját képes a harctérre szállítani.

Az "Éles Karom 2" maga a szállítójármű, mely magában foglalja az egyes változatot, illetve egy négyrotoros helikopter-drónt, megfigyelés céljából. Az egy tonnás, hatkerekű, páncélozott eszköz szenzorjai révén képes autonóm feladatok ellátására. A Sharp Claw 1 "mindössze" 120 kilogrammos, fegyverzete pedig az ellátni kívánt feladathoz igazítható. Hordozhat akár géppuskát, de lehetőség van gránátvető telepítésére is. Fő célja a felderítés és az emberi erőforrás számára veszélyes terep (például alagutak) bejárása lesz, és noha teljesen automatikus működésűre tervezik, jelenleg még távolról való irányításra szorul.

Ezekről a fejlesztésekről nemrég, a Zsuhaj 2014 fegyverbemutató keretei között szerezhetett tudomást a világ, melynek során lehullt a lepel az ember nélküli földi egységekről (unmanned ground vehicles, UGV).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.