CO2

Az USA és Kína megmentik a világot

Elege lett a két szuperhatalomnak a földi élőhelyek szisztematikus szennyezéséből, ezért megtörtént az elképzelhetetlen: az amerikai és a kínai államfő végre kezébe fogta a gyeplőt. 50 év múlva is terem még Barack!

2014.11.13 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: White House

A Föld két legnagyobb légkörszennyezője, Kína és az USA nagy meglepetésre közös nevezőre jutottak az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának visszafogását illetően. A Los Angeles Times leírása szerint "drámai" célokat tűztek ki hazájuk elé. Erre azonban szükség is van, hiszen Hszi Csin-ping és Barack Obama országa a földi emisszió mintegy harmadáért felel.

Nem csak azért jelentős a megállapodás, mert a két, leginkább szennyező ország tette meg, hanem azért is, mert ezek az államok eddig távolságtartóan álltak minden egyes klímavédelmi megállapodáshoz - a kiotói egyezményt például sem az USA, sem Kína nem ratifikálta. Most azonban nagy lett az akarat - az elmúlt évek hurrikánjai és egyéb természeti katasztrófái minden bizonnyal megkongatták a vészharangot a távol-keleten és az amerikai kontinensen is.

De miről is állapodott meg a két ország? Obama azt ígérte, hogy 2025-re az USA üvegházhatást okozó gázainak kibocsátása a 2005-ös szintnél 26 százalékkal lesz alacsonyabb. Hszi Csin-ping pedig 2030-ra ígért hasonlót; a kínai államfő szerint ettől az évtől már csökkeni fog Kína emissziója (azt azonban nem árulta el, hogy mennyivel). Azt viszont mindketten kijelentették, hogy országaik teljes energiafogyasztásának nagyjából 20 százalékát fogják ekkora már megújuló forrásokból fedezni.

Kérdés persze, hogy mennyit segít ez a klímaváltozás elleni küzdelemben. A semminél nyilván végtelenszer többet, de a szakértők egy része kételkedik, hogy ekkora csökkentés elegendő lesz a nagy "klímacél" eléréséhez. A 2009-es koppenhágai megállapodás szerint az évtized végéig 2 Celsius fok alatt kellene tartani az átlaghőmérséklet ipari korszak előtti átlagához mért növekedését. A Manchesteri Egyetem klímakutató tudósa, Kevin Anderson szerint Kínának is 2025-öt kellene "belőnie", mint az üvegházhatású gázok kibocsátásának csúcsát, hogy teljesíteni lehessen a 2 Celsius fokos határt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.