Akcióban az ammónium-dikromát

Ha ilyen kémiaóráink lettek volna...

Mintha a pokol legmélyebb bugyrából készülne előmászni egy démonpók, olyan látványban lehet része annak, aki egy kicsit ismeri a kémiát. Na nem csak a hazai iskolákban megszokott képletmagolós fajtákat, hanem a látványosabb kísérleteket is alkalmazót. Videónk is van!

2014.11.12 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Minden iskolai tapasztalattal ellentétben a kémia bámulatos, az egymással reakcióba lépő anyagok számos esetben szokatlan, meghökkentő fizikai változást képesek okozni egymásban. Néha pedig látványos keretek között alakulnak át valami mássá, akárcsak az alábbi videóban. Nézze csak!



Habár úgy tűnik, hogy a pokol egyik póklábas démona készül a világunkra lépni, a tudományos magyarázat egészen mást mutat. A kezdetben még piros, aztán a meggyújtást követően fokozatosan befeketedő por ammónium-dikromát, mely az égést követően nitrogéngázra, vízre és ammónium(III)-oxidra bomlik. Utóbbi az a fekete por, ami vulkánszerű kitörést produkál.

A folyamat vége azonban nem ez, hanem a higany(II)-tiocianát megjelenése. A hő hatására képződő csápok gyorsan előtekeregnek a porból, voltaképpen a szén-nitriddé való látványos lebomlás kísérhető figyelemmel. Emellett kéndioxid és higanyszulfid is keletkezik.

Érdekesség, hogy a jelenséget már régóta ismeri az emberiség, "Fáraó kígyója" néven. Hosszú ideig boltokban lehetett kapni, hogy a vásárlók a látványossággal elkápráztathassanak másokat, egészen addig, amíg rá nem jöttek arra, hogy a folyamat mérgező a szervezet számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.