Tanulni, tanulni, tanulni

Mire jó az emberi agy inspirálta mikrochip?

Például mintafelismerésre, és ezt egészen érdekes feladatok elvégzéséhez is fel lehet használni. Megszületett az első, emberi agy ihlette chip által vezérelt drón.

2014.11.10 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: DARPA

A DARPA kutatói már ki is próbálták legújabb "szörnyszülöttüket"; beültették azt a chipet egy drónra, melyet az emberi agy alapján terveztek meg. Körberepültek a drónnal több, korábban általa nem látott szobát, és azt figyelték, hogyan reagál a szenzorok által észlelt jelekre a lapka. A szűrést követően visszahelyezték a drón ugyanazokba a helyiségekbe, majd megnézték, hogyan navigál a korábban "megtanult" tereptárgyak között.

Az MIT kutatóinak leírása szerint minden egyes, egyedi berendezéssel bíró szobának falait, bútorait és egyéb tereptárgyait felmérte a masina, melynek alapján a chip neuronjainak elektromos aktivitásában egyedi minta jött létre. Ezt követően pedig jelentést készített arról, hogy ismeretlen szobában járt, amivel párhuzamosan neuronjainak egymáshoz való kötődése is megváltozott, vagyis az emberi agy tanulási folyamatát utánozta.

Ezek a változások aztán később fontosnak bizonyultak. Amikor újra olyan szobában járt a drón, melyet korábban már felkeresett, felismerte azt, és ennek megfelelő jelzést adott a kutatók számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.