Houston, van egy kis probléma

Pilóta nélküli űrhajó mentette meg az ISS-t az ütközéstől

Az ISS Nemzetközi Űrállomás pályáját egy öklömnyi űrszemét miatt kellett módosítani.

2014.11.08 18:00ma.hu

Az űrszemét egyre nagyobb gondot okoz a műholdak üzemeltetői számára. A nagy sebességgel repkedő törmelékdarabok az ISS Nemzetközi Űrállomásban is kárt tehetnek – az Európai Űrügynökség (ESA) szakembereinek a múlt héten például egy öreg orosz műhold öklömnyi darabja miatt kellett módosítaniuk a pályáját.

Az ESA munkatársai egy, az állomáson várakozó, pilóta nélküli teherűrhajó hajtóművének begyújtásával tudták kimenekíteni az ISS-t a bajból; ez volt az első alkalom, hogy pilóta nélküli járművet (Autonomous Transfer Vehicle, ATV) használtak erre a célra.

Az ATV-ket egyébként úgy tervezték meg és programozták be, hogy miután teljesítették a feladatukat, elégjenek a légkörben. Így elkerülhető, hogy belőlük is űrszemét legyen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.