Elásott titkok

Elképesztő leletek a 2000 éve érintetlen földalatti folyosóban

Az ősi folyosóra Mexikóban, Teotihuacan városának romjai alatt bukkantak rá.

2014.11.08 14:00ma.hu

Mexikói régészeknek sikerült feltárniuk egy, az ősi Teotihuacan városában található, kétezer évvel ezelőtt elfalazott folyosót. A közel egyéves kutatómunka során értékes leletekre és három földalatti teremre bukkantak, amelyek további, még fontosabb felfedezéseket tartogathatnak a kutatók számára.

Sergio Gomez kutatásvezető az AP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy munkatársaival a közelmúltban érték el a 103 méter hosszú folyosó végét. Az aprólékos feltárás során több száz leletet - köztük gabonaszemeket, cserépedényeket és állati csontokat - gyűjtöttek be.

Fotó: INAH, fotós: Mauricio Marat

A 18 méterrel a Tollaskígyó (Quetzalcoatl) temploma alatt található kamrák közelében elhelyezett áldozatok nagy száma arra utal, hogy a katakombák a városi előkelőségek temetkezési helyéül szolgálhattak. "Mivel ez volt Teotihuacan egyik legszentebb helye, valószínűnek tartjuk, hogy a vezetők használhatták arra, hogy isteni felhatalmazást szerezzenek az uralkodásukhoz" - mondta Gomez.

A régészeknek eddig egyetlen mexikói romvárosban sem sikerült rábukkanniuk Teotihuacan egykori urainak maradványaira. Egy ilyen felfedezés nagyban hozzásegíthetné őket ahhoz, hogy megismerjék a város uralkodói struktúráját.

"Még nem adtuk fel a reményt; ha [ilyen maradványokat] találunk, biztosra vehetjük, hogy egy nagyon-nagyon fontos személyhez tartoznak" - hangsúlyozta a régész.

Teotihuacan hosszú ideig uralkodott a mai Mexikó középső része felett, virágkora i.e. 100 és i.sz. 750 között volt. A városállamnak hatalma csúcsán nagyjából 100 000 lakosa lehetett, de még az aztékok 14. századi felemelkedése előtt elnéptelenedett. Pusztulásának oka valószínűleg egy, az uralkodó osztály elleni felkelés és a konkurens törzsek támadásai voltak.  

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.