Teljes épségben maradt fenn

Sztyeppei bölény mumifikálódott tetemét tárták fel Szibériában

A sztyeppei bölény (Bison priscus) teljes épségben fennmaradt mumifikálódott teteme került napvilágra Kelet-Szibériában, Jakutföldön, a Jana-Ingyigirka síkságon.

2014.11.07 19:36MTI

A sztyeppei bölénynek eddig négy komplett mumifikálódott tetemét fedezték fel, s a kelet-szibériai lelet egyike a két felnőtt egyednek. A kis lélekszámú kelet-szibériai nép, a jukagirok tiszteletére a 9300 éves leletet Jukagir-bölénynek nevezték el - olvasható az EurekAlert hírportálon.

Fennmaradt az állat agya, szív- és érrendszere, emésztőrendszere, noha a szervek összezsugorodtak az évezredek folyamán.

Az elvégzett vizsgálatok nem mutattak ki szervi eltéréseket, így nem sikerült megállapítani a halál okát. Némi támpontot a gyomor körüli zsírszövet hiánya adhat, ami arra utal, hogy a bölény az éhezésbe pusztult bele.

"A rendkívüli épségben fennmaradt múmiának köszönhetően összevethetjük a Jukagir-bölény anatómiai felépítését a ma élő bölényekével, ahogy a 11 ezer éve, a pleisztocén-holocén határán kihalt más bölényfajokkal is" - vázolta a kutatási terveket Jevgenyij Mascsenko, a Moszkvai Paleontológiai Kutatóintézet tudósa, aki szerint vizsgálják a bölény csontozatát és fogazatát, terveznek szövettani elemzéseket, s kutatják az esetleges élősködőket is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.