Bizonyítékot szereztek

200 év után újra megtelepedhettek a farkasok Dániában

Kétszáz év után újra megtelepedhettek a farkasok a dániai Jütland-félszigeten, ahol legalább egy vadon élő hím tartós jelenlétére szereztek bizonyítékot a tudósok.

2014.11.08 07:30MTI
freedigitalphotos.net/James Barker

2012 óta több alkalommal is érkeztek hírek arról, hogy vadon élő farkast láttak a félszigeten, de most először erősítették meg hivatalosan a dániai jelenlétüket.

Az Aarhusi Egyetem és a Dán Nemzeti Történeti Múzeum munkatársai azokat a helyszíneket vizsgálták, ahol farkas DNS-t találtak, vagy fotó készült a ragadozókról.

A DNS-nyomok alapján arra jutottak, hogy 2013 óta egyetlen hímfarkast hét alkalommal is észleltek ugyanazon a környéken. Hivatalosan akkor számít egy terület farkas által lakottnak, ha fél éven belül legalább kétszer látják az állatokat.

"Megvan az első bizonyítékunk arra, hogy a farkas ismét megtelepedett Dániában" - foglalta össze a kutatás eredményét Liselotte Wesley Andersen, az Aarhusi Egyetem munkatársa.

A kutatók ugyanakkor megjegyezték azt is, hogy eddig csak egy hím DNS-ét találták meg, nőstények és kölykök jelenlétére egyelőre nincs bizonyíték, noha többen állították már, hogy egész farkasfalkát láttak a félsziget területén.

A farkasok egykor gyakori állatnak számítottak Európában, azonban a számuk erősen megfogyatkozott a 19. században. 1950 óta több országban is újra megjelentek, így Franciaországban, Németországban és Norvégiában is. Dániában 1813 óta nem láttak vadon élő farkast.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.