Látványos kísérletek

Harmadszor is Kutatók Éjszakája

Látványos kísérletek sokasága mutatja be a fizika és kémia csodálatos világát, a vulkánok rejtelmeit, a meteorológia titkait, az emberi genomot szeptember 26-án, az idén harmadszor megrendezendő Kutatók Éjszakáján,

2008.09.08 15:50MTI

A programsorozatot szervező Tempus Közalapítvány közleménye szerint szeptember 26-án Európa számos országában egyidőben zajlanak majd a szórakoztató tudományos rendezvények, amelyek célja a kutatói életpálya és a tudomány népszerűsítése a fiatalok körében. Magyarországon 16 város és egyetem háromszáznál több ingyenes rendezvényére várják az érdeklődőket. 

Bár az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló fesztiváljellegű egésznapos eseménysorozat elsődleges célcsoportja a 10-18 éves korosztály, a tervezett programok "100 éves korig" minden érdeklődőnek rengeteg érdekességet kínálnak. "Ezen a napon és éjszakán kutatókkal játszhatunk, sportolhatunk, főzhetünk, nevethetünk, énekelhetünk, zenélhetünk, miközben bepillantást nyerünk a tudomány misztikus és titokzatos világába" - áll a közleményben. 

Az ismertetése szerint Soprontól Debrecenig látványos kísérletek és mutatványok lesznek az "észbontó" éjszaka során. Idén is ki lehet majd próbálni a repülésszimulátort és a szélcsatornát, Győrben egy bűntény ügyében nyomozhatnak a tudomány eszközeivel a népszerű sorozat, a CSI mintájára, a szegedi Füvészkertben és a Budai Arborétumban pedig akadályversenyt és bújócskát rendeznek izgalmas feladatokkal a növény- és állatvilág témaköréből.
 
Egerben a természet rendjét és rendezetlenségét vizsgálják majd a látogatók bevonásával. A résztvevők megismerkedhetnek a növények "intim" életével, az állatok viselkedésével, s kutathatják a csillagos égbolt titkait, vagy szaglás, hallás, ízlelés, tapintás útján megkísérelhetik felismerni a gyümölcsöket, gyógynövényeket, madárhangokat és vadállatokat. Lehet majd robotokkal focizni, s legálisan hackelni, szó esik káoszról és fraktálokról, az intelligens lágy anyagról és az emberi genomról. 

Kiállítást szerveznek a Bükkábrányban megtalált 8 millió éves mocsári ciprusokról. Részletesen a programról a Kutatók Éjszakájának honlapján (www.kutatokejszakaja.hu)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.