Megállíthatatlanul közeledik a jövő

A 2075-ös madarak

Hatvan év múlva a globális klímaváltozásnak köszönhetően teljesen másként fest majd a szárnyas állatok elterjedésének térképe - egyes fajok visszaszorulnak, mások élettere kibővül. De kik lesznek a nyertesek és kik veszítenek?

2014.11.09 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Gambel-fogasfürj, az egyik nyertes (forrás: Wikipedia)

Nem csak az emberek vándorlását gyorsítja fel a földi klíma változása, az állatok még érzékenyebben reagálnak élőhelyük átalakulására. Ezt modellezendő, kutatók egy csapata 50 különböző, észak-amerikai madárfaj életterét vizsgálta meg, illetve tett becslést 60 évvel későbbi elterjedésükre. Számos tényezőt figyelembe vettek, mint például a klímaváltozás tervezett hatásait és az emberi földművelés kiterjedését.

Terry Sohl, a United States Geological Survey (USGS) kutatója, és a jelentés készítője pesszimista jóslatot adott közzé. Szerinte mind helyi, mind globális méretekben hatékonyan jelzi elő az egyes madárfajok kihalásának valószínűségét az élőhelyük csökkenése. Ám az egyes fajok között nagy eltérés lesz, már ami az életterük zsugorodását illeti.

Az Egyesült Államokban 1,5-4 Celsius fokos átlaghőmérséklet-növekedést várnak 2075-re a mai értékekhez képest, és a csapadék mennyisége és eloszlása is jelentősen más lesz 60 év múlva. Ezek a környezeti tényezők komolyan érintik a madarak életmódját, ráadásul az erdőpusztítás és a városok növekedése még rátesz egy lapáttal a változásokra. A sivatagos délnyugati régiókban élő kaktuszökörszem és a Gambel-fogasfürj egyaránt profitálni fog ebből, élőhelyük várhatóan 50 százalékkal nő majd.

Más fajok azonban nem lesznek ilyen szerencsések: a Baird-verébsármány jelenlegi, Egyesült Államokbeli életterének közel 91 százalékáról lesz kénytelen lemondani. A hűvösebb időjárást kedvelő fajok vannak kieső ágon, és ezek közé tartozik a Baird-verébsármány is. Vélhetően megpróbálnak majd alkalmazkodni a megváltozó viszonyokhoz, de még így is valószínűsíthető, hogy északabbra költöznek, és inkább Kanadában lesznek (ős)honosak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.