Cirkonból születik extrém nyomáson

Elképesztően ritka ásványra bukkantak a Földön

Egy 450 millió éves meteoritkráter őrizte a földi körülmények között nagyon-nagyon ritka ásványt.

2014.11.07 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr

Meglepő felfedezést tettek egy ősi meteorit becsapódás maradványainál kutatva a paleontológusok. A wisconsini kráterben földi körülmények között elképesztően ritka ásványra bukkantak, olyan anyagra, melyet eddig mindössze három másik helyen sikerült megtalálni anyabolygónkon. A reidite néven ismert ásvány a gyémánttal rokonságban álló, ahhoz hasonló fizikai tulajdonságokkal bíró cirkon sűrűbb formája. Ilyen ásvány azonban csak extrém magas nyomáson jön létre - laboratóriumi körülmények között nem lehetetlen feladat létrehozni, de a természetben nagyjából a lottó ötös esélyével egyenlő gyakorisággal lehet találkozni vele.

Rock Elm - ez a neve annak a 6,5 kilométer átmérőjű kráternek, mely valamikor 450-470 millió évvel ezelőtt keletkezett egy becsapódás nyomán az amerikai Wisconsin állam nyugati részében. Hatalmas erőt közvetített az egykori meteorit a földkéreg irányába, létrehozva a legrégebbi reiditet. Feltételezések szerint egyébként két, kolosszális (100 kilométeresre becsült) méretű aszteroida ütközésének eredményeként jött létre az a meteorvihar, aminek egyik tagja létrehozta a Rock Elmet. A vélhetően a Mars és a Jupiter között bekövetkezett ütközés során létrejött apróbb szilánkok némelyike mindmáig földközeli pályán kering.

És hogy miként alakul át a cirkon a világ egyik legritkább ásványává? Nos, amint már említettük, ehhez hatalmas nyomás kell. Viszonylag pontos adataink is vannak erről: 30-53 gigapascal préseli össze az egyébként is igen kemény cirkont 10 százalékkal még sűrűbbre. Ennek során az eredeti struktúra fennmarad, pusztán az ásvány "építőkockái" rendeződnek át.

Van egyébként egy további fontos hozadéka a felfedezésnek. A homokkőben megtalált reidite vélhetően nem is olyan ritka, mint gondoltuk, csak nem jó helyen kerestük. Érdemes lehet tehát a hasonló jellegű krátereket felkeresni, ahol cirkon nyomára bukkantak...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.