Szkafander-ugrás

A Google alelnöke megdöntötte Felix Baumgartner világrekordját

Dr. Alan Euastace 41,2 kilométer magasságból ugrott le ejtőernyővel.

2014.10.25 15:00ma.hu

A Google egyik alelnöke megdöntötte Felix Baumgartner világrekordját. A világhírű osztrák sztratoszféraugró két éve a Red Bul Staros világrekord-kísérlet keretében ugrott le ejtőernyőjével egy 31,3 kilométer magasan lebegő, speciális léggömbről. Ezt sikerült megfejelnie Dr. Alan Eustacenak, aki pénteken 41 425 méter magasról hajtott végre sikeres ugrást. A világrekordról elsőként a New York Times tudományos rovatának Twitter-csatornáján számoltak be.

A Times tudósítása szerint Euastace péntek reggel szállt fel léggömbjével az új-mexikói Rosewell egyik elhagyott repülőterének kifutópályájáról. Baumgartnerhez hasonlóan őt is egy speciális szkafander védte az ugrás során, amelybe többek között egy kifinomult létfenntartó rendszert is beépítettek. Két óra alatt érte el a sztratoszférát, és 15 perces zuhanása során a hangsebességet is átlépve, több mint 1287 kilométer/órás sebességre gyorsult fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.