CT-szken

Így nézett ki az univerzum 11 milliárd éve

A gyógyászatban használt képalkotó eljáráshoz hasonló módszerrel készítették el csillagászok a korai világegyetem egyik legtökéletesebb 3D-s térképét.

2014.10.27 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: UC Berkeley

A Max Planck Intézet csillagásza, Khee-Gan Lee vezette azt a csapatot, mely az univerzum tinédzserkorának állapotát vizsgálta: 10,8 milliárd fényévnyi távolságra levő galaxisok fényét kutatva alkotta meg az akkori világ 3D-s térképét. Erre a hidrogénsűrűség mérésével nyílt lehetőségük. Ahogy ugyanis a távoli galaxisok fénye eljut a Földre, hatalmas mennyiségű hidrogéngázon kell keresztülverekednie magát. Ebből az elnyelődési kézjegyből (absorption signature) kiolvasható a galaxisok számos jellemzője.

24 háttérgalaxis tanulmányozásával a csapat el tudta készíteni a kozmikus struktúra vázát adó hidrogéngáz-hálózatot. Ez a 3D térkép az első, ami ilyen távolságból és ekkora méretekben közvetlenül felméri az univerzum kialakítását.

A gyógyászatban használt komputertomográfos (CT) képalkotó eljáráshoz hasonló módszerrel sikerült mindezt véghezvinni. Ahogyan a röntgensugarak áthatolnak egy betegen, úgy használta fel a háttérfény hidrogéngázon való áthaladását az úgynevezett Lyman-alpha tomográfia eljárás.

Erre egészen mostanáig a kvazárok erős fényét használták a csillagászok, ám ezekből az objektumokból kevés található az univerzumban szétszórtan. A hidrogéngázban elnyelődő kvazárfény pedig csak a kvazár irányába teszi lehetővé a tér felmérését, ami inkább egy vékonyka cső (kozmikus méretekben nézve), semmint olyan komplett térkép, amit most sikerült alkotni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.