Sportolás a levegőben

Vissza a jövőbe: kész a légdeszka!!

És igen, a 2015-ös dátumra valóban előállt a lebegni gépes "gördeszka", noha annyira azért nem látványos, mint a filmben. Videónk is van!

2014.10.24 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Arx Pax

Ki ne látta volna a Vissza a jövőbe filmsorozatot, mely szerint mindössze egyetlen évre vagyunk a légdeszkától? Az akkor futurisztikusnak tűnt filmben Marty McFly gördeszka helyett a jövőbeli 2015-ben már lebegő deszkán menekül az őt üldözők elől.

Számos hoax után úgy tűnt, hogy a jeles dátumra nem fog elkészülni a légdeszka. Ez nem meglepő, hiszen a föld felett stabilan, irányíthatóan lebegni képes, egy ember súlyával is elbíró eszközt egyáltalán nem könnyű megalkotni. De most úgy tűnik, valaki sikerrel járt!

A természetesen csak zárt, szilárd felület felett működő eszköz az Arx Pax nevéhez fűződik. Ha hinni lehet a cégnek, akkor sikerült létrehozniuk egy olyan készüléket, mely nagyjából teljesíti a filmben megálmodottakat, és nem csak ferromágneses felület felett tudja utaztatni kezelőjét. Kétségtelen, hogy sokakat meggyőztek, a Kickstarteren csak úgy ömlik a pénz a fejlesztők kampányába (már a 300 ezer dolláros határt is elérték).

Lássuk, milyen elmélet áll a légdeszka mögött! Az Arx Pax a Lenz-törvényt használja ki, mely szerint egy változó elektromos töltés azt ellensúlyozó töltést hoz létre a közeli vezető anyagokban, és eközben mindkettő olyan mágneses mezőt állít elő, mely taszítja a másikat. Ezt még annyira nem nehéz demonstrálni, tekintve, hogy Heinrich Lenz már 1834-ben felfedezte a jelenséget. A kihívás inkább az, hogy elég teljesítményt kell kisajtolni egy szerkezetből ahhoz, hogy egy ember súlyát is elbírja. Mindezt ráadásul elegendő ideig fenn is kell tartani, hiszen 5 másodpercnyi lebegés is élvezetes, de közlekedésre teljesen haszontalan.

Ha még sikerült is megoldani az energiatárolás kérdését, akkor sem szabad várni olyan akrobatikus mutatványokat, mint amilyeneket Michael J. Fox produkált a filmben. Sokkal inkább így néz ki a végeredmény:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.