A tengerimacska-alakúak közé tartozik

Ilyen hal nincs is!

Nagyon érdekes kinézetű hal akadt lencsevégre - mint egy úszó kísértet a tengerek mélyén, úgy néz ki. Videónk is van róla!

2014.10.24 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Az óceánok mélyében élő fajok nem szépségükről ismertek, sokkal inkább arról, hogy emberi szemmel nézve mennyire rondának tűnnek. Mindezt persze a miénktől drámaian eltérő környezet alakította így: természetes fény hiányában, hidegben, örök sötétségben és nagy nyomáson kell helytállniuk.

Ha nem is mondható szépnek, a korábban ismertekhez képest mindenképp eltér a tengerimacska-alakúak családjába tartozó kisgerincű szellemhal (smallspine spookfish, latinul Harriotta haeckeli), melyről igazán keveset tudunk. Annak ellenére, hogy közeli rokonát, a barnafejű szellemhalat (Dolichopteryx longipes) már régóta ismerjük, szokatlan látása miatt vívta ki a kutatók figyelmét.

A cápák rokonának számító tengeri lényre az észak-atlanti régió Hydrographer Canyon nevű területén bukkantak rá. A National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) ember nélküli tengeralattjárója, a Deep Discoverer készítette róla az itt látható videót.



Noha a nyílt tengeren akadtak rá a szellemhalra nem messze Grönland mellett, de a lény a mélységben, jellemzően 2600 méter alatt él, így nagyon ritkán kerül emberi szem elé. A természeti értékek megőrzésével foglalkozó International Union for the Conservation of Nature állítása szerint nincsen elég adat róla ahhoz, hogy megfelelően be lehessen sorolni, de valószínűleg ezt a fajt is veszélyezteti a mélytengeri hálós halászat.

Nincs tudomásunk arról, hogy a faj bármely képviselője 70 centiméteresnél nagyobbra nőtt volna. A védekezésre mérget használó lény fenti videón látható példánya vélhetően hím.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.