63 fényév távolságban

Megvannak az első exo-üstökösök

Egy közeli csillag körül keringenek, méghozzá nem is kevesen: eddig közel ötszázat fedeztek fel a csillagászok.

2014.10.24 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: ESO/L

Napunktól nagyjából 63 fényév távolságra található az igen fiatal, mindössze 20 millió éves Beta Pictoris csillag. Kora mellett másik érdekessége, hogy aktív és igencsak változatos objektumok veszik körül, többek között gázok és porok, valamint rengeteg üstökös.

A chilei La Silla csillagvizsgáló nagyon precíz eszközei révén egyre többet tudunk meg erről a furcsa rendszerről. Francia csillagászok több száz exoüstököst tanulmányoztak már, melynek során két fajtájukat fedezték fel. Egyik csoportjuk tartozik az idősebbek közé, melyek már számos alkalommal megkerülték napjukat, de létezik egy fiatalabb generáció is, melyek valószínűleg egy bolygóütközés során keletkezett.

Előbbiek változatos pályán haladnak csillaguk körül, vélhetően legalább egy bolygó módosította az idők során pályájukat. A simább felülettel rendelkező üstökösök mellett megtalálhatók a fiatalabb, durvább kinézetű példányok is, melyek sokkal aktívabbak, több gázt eregetnek magukból a bolygóközi térbe. Köztük számos példány jégben gazdag, márpedig a csillaghoz közel ennek a jégnek olvadnia kell - tehát feltehetőleg még nem olyan régóta keringenek napjuk körül. Ezek egyébként többnyire egy pályán haladnak.

Harminc éve kutatják a Beta Pictoris titkait a csillagászok, melynek során számos alkalommal megfigyelték fényességének változását. Amikor egy üstökös elhalad a csillag előtt, kómája elnyeli a napja sugárzásának egy részét, ezzel pedig módosítja a fény spektrumát. Ezernél is több megfigyelés során 493 üstökös mintáját választották ki elemzésre. Csóvájuk megfigyelésével derült fény fizikai jellemzőikre és származásukra.

De miért olyan érdekes a Beta Pictoris? Vizsgálatával saját naprendszerünk keletkezéséről tudhatunk meg többet, hiszen például az üstökösök egy nagyobb bolygó általi befogása a mi környezetünkben is bekövetkezett. Sőt, még most is meg-megtörténik, hogy a Jupiter elkap egy-egy kóbor üstököst.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.