Bumm a fejbe!

Ezzel a puskával még könnyebb gyilkolni

A távcsöves puskák csak a megfelelően képzett mesterlövész kezében pontosak igazán. Egy új fejlesztés révén azonban gyerekjáték lesz leszedni valakit akár több száz méteres távolságról is. Mutatjuk videón!

2014.10.23 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Az amerikai speciális erők számára fejlesztette ki a Sandia National Laboratories azt a mesterlövész-puskára szánt távcsövet, melyen gombnyomásra lehet fókuszt állítani. A Rapid Adaptive Zoom for Assault Rifles (RAZAR) névre keresztelt kiegészítőt jelenleg harcterekre szánja fejlesztője, de a jövőben a madárlesen ülők legnagyobb barátja lehet.

Az adaptív zoom lencsék esetében, a hagyományos távcsőben alkalmazott megoldással szemben nem a két lencse közötti távolságot, hanem a lencse görbületét változtatják meg. Gyakorlatilag az emberi látószervhez nagyon hasonló elven működik a Sandia szuper-távcsöve. Csak míg mi szemizmainknak köszönhetően érjük el a kívánt fókuszhatást - ennek révén vékonyodik el vagy vastagodik meg szemlencsénk, attól függően, hogy távolra vagy közelre nézünk -, addig a távcsőben erről elemek gondoskodnak.



A fókuszálás egészen minimális energiával történik, a gyártó állítása szerint 10 ezer változtatással lehet csak lemeríteni a távcső működtetéséhez szükséges két darab AA elemet. Az energiatároló telepek kiürülését követően természetesen nem lehet élességet állítani rajta, de az elektromos, zoomolásra használt kamerákkal szemben a RAZAR lencséi továbbra is használhatók maradnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.