ISS

A tervezettnél jóval hamarabb takarították el a "szemetet" az orosz űrhajósok

Le kellett venniük az Expose-R nevű kutatóberendezés úgynevezett monoblokkjának védőfedelét, és a Teszt nevű program keretében mintát vettek a PIRSZ nevű dokkoló egység ablakáról is.

2014.10.23 08:13MTI

A tervezettnél hamarabb, mintegy 3 és fél óra alatt teljesítette az űrsétára kiszabott "szemételtakarítói" feladatokat a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének két orosz tagja - tájékoztattak a Moszkva környéki orosz űrrepülés-irányító központban szerdán.

Makszim Szurajev, az ISS-en tartózkodó 41-es és 42-es számú legénység parancsnoka, valamint Alekszandr Szamokutyajev fedélzeti mérnök közép-európai idő szerint fél négy előtt pár perccel lépett ki a nyílt világűrbe, és 7 óra után 5 perccel visszatért az állomásra. Eredetileg hat óra hosszára tervezték a munkálatokat.

Az orosz űrhajósokat még a misszió kezdete előtt megbízták azokkal a szerelési feladatokkal, amelyekről Szamokutyajev űrhajós annak idején azt mondta, hogy egyfajta takarítói szerepet kaptak, ugyanis több berendezést kellett leszerelniük és eltávolítaniuk az ISS-ről.

Szurajevnek és Szamokutyajevnek egy radiometrikus berendezést és két antennát kellett leszedniük a MIM-2 nevű modulról. Emellett le kellett venniük az Expose-R nevű kutatóberendezés úgynevezett monoblokkjának védőfedelét, és a Teszt nevű program keretében mintát vettek a PIRSZ nevű dokkoló egység ablakáról is. Ezenkívül lefényképezték az űrállomást, hogy a Földön dolgozó szakemberek annak állapotáról tájékozódhassak.

A legénység Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó többi tagja, Jelena Szerova orosz, Alexander Gerst német, Reid Wiseman és Barry Wilmore amerikai űrhajósok az ISS-ről segítették Makszim Szurajev és Alekszandr Szamokutyajev munkáját - mondták el a Moszkva környéki Koroljov városban lévő űrrepülés-irányító központban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.