Stegosaurus és tüskéi

Brutális harcos volt az eddig békésnek hitt dínó

A gyakran barátságosnak is ábrázolt növényevő dinoszauruszról kiderült, igazi ádáz harcos volt a maga korában. Ha kattint, azt is megtudhatja, melyik őshüllőt ismertük így félre.

2014.10.23 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Ha névről nem is ismeri a sztegoszauruszt, alakjáról biztosan: amint az a fenti képen látszik, a zömök, hátán és farkán tüskéket hordó növényevő dínóról van szó. És noha a tudomány továbbra is azt állítja, hogy nem fogyasztott húst, közel sem volt olyan védtelen, ha megtámadták, mint amilyennek hittük. Korábbi feltételezésekkel szemben ugyanis egyáltalán nem volt lassú, sem buta (legalábbis dinoszaurusz mércével nézve), noha agyának mérete nagyjából egy mandarinéval vetekedett.

Erre az alloszaurusz nevű ragadozó dinoszaurusz vizsgálatával jutottak a kutatók. Utóbbi maradványaiban ugyanis meggyőző bizonyítékokat találtak arról, hogy a húsevő őslény a sztegoszaurusz farkától elszenvedett csapás(ok)ba halt bele. Egészen pontosan olyan formájú lyukat találtak az alloszaurusz medencecsontjában, amelybe passzolnak a sztegoszaurusz farkán található tüskék.

Masszív fertőzés terjedt el a csontban, állapította meg Robert Bakker őslénykutató. A paleontológus közlése értelmében ez a fertőzés valószínűleg átterjedt a puha szövetekre is, az izmokra, belekre és szaporítószervekre. Mivel a seb gyógyulásának semmilyen nyomát nem fedezték fel a vizsgálat során, igen valószínű, hogy az alloszaurusz a sérülés áldozatává vált.

Azért nehéz az őslények habitusának pontos megállapítása, mert 65 millió év távlatából már a csontok is kövületek formájában maradtak csak ránk, a puha szövetek - tekintve, hogy nagyon rég lebomlottak - elemzésére esély sincsen. Az egymás között zajlott csatáikra csak a legsúlyosabb, csonttöréssel járó sérülésekből lehet következtetni, arra például valószínűleg sosem fogunk rájönni, hogy volt-e közöttük mérget használó őslény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.